Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα σε σύγκριση με τα υγιή παιδιά, προκύπτει από αυστραλιανή έρευνα.

Ο παιδικός διαβήτης συνδέεται με τους εντεροϊούς, που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, γρίπη, ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Ωστόσο, η αναθεώρηση 26 υπαρχουσών μελετών από ιατρική ομάδα στην Αυστραλία, η οποία δημοσιεύτηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση ( BMJ), δεν αποδεικνύει ότι ο ιός προκαλεί τον διαβήτη.

Η οργάνωση Diabetes UK ανακοίνωσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα ώστε να διακριβωθεί η αιτία πρόκλησης του διαβήτη τύπου 1.

Η νόσος συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, όταν το πάγκρεας παύει να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ανεξήγητα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχει γενετική προδιάθεση για τον διαβήτη τύπου 1, αλλά αυτό δεν εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων. Για το λόγο αυτόν οι επιστήμονες αναζητούν τυχόν επιρροή περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ενας από αυτούς θεωρείται ότι είναι ο εντεροϊός, αλλά παλαιότερες μελέτες για τον ιό αυτόν είναι αντιφατικές.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και το Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Σίνδεϊ συνδύασαν τις έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων για να καταλήξουν σε ένα σαφέστερο συμπέρασμα.

Αναθεώρησαν 26 παλαιότερες μελέτες, σε δείγμα 4.448 ασθενών και κατέληξαν ότι: "Η σχέση ανάμεσα στη μόλυνση με τον εντεροϊό, που εντοπίστηκε με μοριακές μεθόδους, και στον διαβήτη ήταν ισχυρή, με σχεδόν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να υπάρχει αυτή η μόλυνση στα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1".

Ενα από τα προβλήματα με αυτού του τύπου την έρευνα είναι ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί τι προκαλεί τη νόσο.

Ο εντεροϊός μπορεί να προκαλέσει διαβήτη ή ο διαβήτης κάνει τον ασθενή πιο ευάλωτο στον εντεροϊό- ή κάποιος άλλος παράγοντας, όπως η γενετική προδιάθεση- καθιστά πιθανό ο ασθενής να νοσήσει και από τα δύο.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Ο δρ Αλαν Φούλις, ο οποίος ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο διαβήτη και στους ιούς, στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης, δηλώνει: "Υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται ο εντεροϊός, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί εντεροϊοί, είναι εκατοντάδες".

"Αυτό που επιχειρούν οι ερευνητές είναι να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από ολόκληρη την Ευρώπη για να διαπιστώσουν ποιοί εντεροϊοί μπορεί να συνδέονται με τον (διαβήτη) τύπου 1, κάτι που ένας παρασκευαστής εμβολίου θα πρέπει να γνωρίζει για να εντοπίσει τον ακριβή στόχο", προσθέτει ο ίδιος.