Η κυριαρχία του φαινομένου της παχυσαρκίας έχει τα κατά τα τελευταία 30 έτη πρακτικά διπλασιαστεί στον πλανήτη και αφορά 500 εκατομμύρια ενηλίκους, περισσότερο μάλιστα γυναίκες από άντρες, γράφει στο τελευταίο της τεύχος η επιθεώρηση Lancet.

Σε γενικές γραμμές, αντίθετα με τους Ιάπωνες, στην Ασία, τους Γάλλους και τους Ιταλούς στην Ευρώπη, που κοιτούν τη σιλουέτα τους πολύ, στις Ην. Πολιτείες το φαινόμενο της παχυσαρκίας σήμερα είναι σαφώς διαδεδομένο--έχουμε εκεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικους με δείκτη μυϊκής μάζας ανώτερο του 28. Αντιθέτως στην Ιαπωνία, οι μεν γυναίκες έχουν δείκτη μυϊκής μάζας 22, οι δε άντρες μόλις 24.

Ο ερευνητής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, Μαγίντ Εζάτι, όπως κι οι συνάδελφοί του Σαλίμ Γιουσούφ και Σόνια Ανάντ, του ερευνητικού Ινστιτούτου 'Πληθυσμός και Υγεία' με έδρα το Χάμιλτον στον Καναδά, είναι που μελέτησαν τις διακυμάνσεις σωματικού βάρους στους ανθρώπους άνω των 20 ετών, από το 1980 έως το 2008.

Ο ιατρικός ορισμός της παχυσαρκίας

Το "υπερβολικό βάρος" προκύπτει από την ιατρική σκοπιά, όταν ο δείκτης της μυϊκής μάζας (ενν. ο λόγος βάρους προς ανάστημα) ξεπεράσει το 25, η "παχυσαρκία" ξεκινά από το 30. Στο 35, υπάρχει "σοβαρή παχυσαρκία". Τα τελευταία 28 έτη, ο δείκτης μυϊκής μάζας αυξάνεται και στα δύο φύλα. Έχουμε σήμερα 1,46 δισ.ενήλικες υπέρβαρους και πρακτικά διπλασιασμένη, σε σχέση με το 1980, την παχυσαρκία --205 εκατομ.άντρες (9,8% του συνόλου) και 297 εκατομ. γυναίκες (13,8% του συνόλου).

Ο καθηγητής Εζάτι παρατηρεί ότι η παχυσαρκία δεν είναι πλέον δυτικό φαινόμενο, εξαπλώθηκε ήδη και στους φτωχότερους του πλανήτη.

Οι πλέον παχύσαρκοι, σε όλον τον πλανήτη, είναι 14 χιλιάδες κάτοικοι στα νησιά Ναούρου στο νότιο Ειρηνικό, ο ίδιος δείκτης φθάνει σήμερα το 33,9 (28,1 το '80) γιά τους άντρες, ενώ το 35 (28,3 το '80) γιά τις γυναίκες. Οι κάτοικοι των νησιών Κουκ, της Τόνγκα, της Σαμόα και της Γαλλικής Πολυνησίας ακολουθούν.

Στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, αλλά και στην Ελβετία, όμως εκεί γιά τις γυναίκες, μόνον, ο ενήλικος πληθυσμός τα καταφέρνει ικανοποιητικά ως προς τον έλεγχο του σωματικού του βάρους, αναφέρουν οι εν λόγω ερευνητές.

Στους άντρες, οι Γάλλοι τα καταφέρνουν επίσης πολύ κολά, καλύτερα από τους Γροιλανδούς, τους Δανούς και τους Ολλανδούς, προσθέτουν.

Επιμένουν οι ερευνητές ότι η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα για καρδιαγγειακά επεισόδια, διαβήτη, αλλά και καρκίνο, νοσήματα από τα οποία τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα, ετησίως.

Για όλη τη Δύση, είναι ενθαρρυντικό ότι οι πληθυσμοί ελέγχουν τα τελευταία έτη πολύ καλύτερα την υψηλή "κακή" χοληστερόλη και την υπέρταση, κάτι που δεν συνηθίζεται πολύ στα φτωχότερα κράτη στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιουσούφ και τη γιατρό Ανάντ, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση, την "κακή" χοληστερόλη και το κάπνισμά μας, συντελούμε στην αισθητή μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, την ώρα όμως που η μάχη μας με την παχυσαρκία είναι σαφώς διαχρονική και, ενίοτε, μπορεί κατά πολύ να ξεπεράσει ακόμα και τις δύο δεκαετίες ζωής.