Ενενήντα αφίσες, τριών δεκαετιών, από την εποχή που η "Ιθάκη", η πρώτη θεραπευτική κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι τη σημερινή εποχή της εξάρτησης από το Διαδίκτυο, φιλοξενούνται στο Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα.

Υπό τον τίτλο "Happy Rebirthday", το θεραπευτικό πρόγραμμα "ΚΕΘΕΑ Εξοδος" του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων οργανώνει αναδρομική έκθεση αφίσας, με θέμα τα ναρκωτικά και την απεξάρτηση, αλλά και τις διάφορες όψεις της εξάρτησης εν γένει.

Η έκθεση αποτυπώνει, επίσης, την ανοικτή και αμφίδρομη σχέση των "στεγνών" προγραμμάτων απεξάρτησης με την κοινωνία, μέσα από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους, αλλά και την υποστήριξη της κοινωνίας προς το έργο των προγραμμάτων.

Οι αφίσες είναι φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, εθελοντές, αποδέκτες των υπηρεσιών, και το ατελιέ του ΚΕΘΕΑ "Σχήμα & Χρώμα".

Η έκθεση είναι μία από τις πρωτοβουλίες-εκδηλώσεις, που πραγματοποιεί η μονάδα του ΚΕΘΕΑ στα Τρίκαλα, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στο πρόβλημα της εξάρτησης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωτήρης Μπουντής, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ "Εξοδος".

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί στα Τρίκαλα, τα τελευταία χρόνια έχει ήδη βοηθήσει πολλούς νέους ανθρώπους από την περιοχή των Τρικάλων, αλλά και από την ευρύτερη Δυτική Θεσσαλία, να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες, με επιτυχία. Ο χώρος του Συμβουλευτικού Σταθμού (οδός Αγ. Νικολάου 10), που λειτουργεί στα Τρίκαλα από τον Ιούλιο του 2007, απευθύνεται τόσο σε χρήστες και στα μέλη των οικογενειών τους όσο και σε όποιον θέλει να ενημερωθεί για ζητήματα χρήσης και εξάρτησης.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον που ενισχύει την προσπάθεια για σταδιακή μείωση της χρήσης ουσιών, για αποχή από την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς και γενικά για αλλαγή του τρόπου ζωής.

Όσοι απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Σταθμό έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδες αυτοβοήθειας και ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του θεραπευτικού προγράμματος, μακριά από τους κινδύνους, στους οποίους συνήθως εκτίθενται. Το πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού διαρκεί 1-2 μήνες, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται υποκατάστατα και η συμμετοχή των χρηστών είναι οικειοθελής.

Παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης για θέματα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης, συμβουλευτικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, όπως και κλινικής αξιολόγησης της κατάστασης των εξαρτημένων, σχεδιασμού της θεραπείας τους και παραπομπής σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες βασικής φροντίδας της υγείας και διευκόλυνσης των προσερχόμενων, προκειμένου να απευθυνθούν σε υπηρεσίες για ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία, κινητοποίησης και προετοιμασίας για ένταξη σε θεραπεία των χρηστών που το επιθυμούν, αλλά και προσέγγισης σε δημόσιους χώρους (street - work) των χρηστών που διστάζουν να απευθυνθούν σε υπηρεσίες απεξάρτησης.

ΚΕΘΕΑ "Εξοδος"

Το "ΚΕΘΕΑ Εξοδος" έχει βασικό στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη της χρήσης εξαρτητικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ελλάδας.

Είναι ένα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, που παρέχει ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους και λειτουργεί από το 1989 στη Λάρισα.

Οι μονάδες του παρέχουν υπηρεσίες κινητοποίησης, θεραπείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής επανένταξης σε χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και υποστήριξη των οικογενειών τους.

Η παρέμβασή του είναι μακροχρόνια, εντατική και πολύπλευρη, με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση του δικαιώματος των χρηστών για ουσιαστική απεξάρτηση και αλλαγή τρόπου ζωής.