Οι µυρωδιές που αναδίδει το σώμα είναι  ένα περίπλοκο σύµπλεγµα χηµικων συστατικών γνωστών ως πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).

Οι ενώσεις αυτές παράγονται από τη µεταβολική δραστηριότητα του οργανισµού µας, όπως επίσης και από τη δραστηριότητα των βακτηρίων που εγκαθίστανται στο δέρµα µας. Δεν απελευθερώνονται µόνο από τον ιδρώτα, αλλά είναι παρούσες στην ανάσα, το σάλιο και τα ούρα και συνθέτουν την χηµική υπογραφή της ύπαρξής µας. Η µυρωδιά του σώματος εξαρτάται από τη διατροφή, την εποχή του χρόνου, τη κατάσταση της υγείας µας, και τη συναισθηµατική µας κατάσταση.

Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήµονες προχωρούν σε µια σειρά ερευνών για να µπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που µεταφέρουν οι µυρωδιές του σώµατος. Μπορεί η μυρωδιά του σώματος να αποκαλύψει την ύπαρξη κάποιας άγνωστης ασθένειας σ’ έναν άνθρωπο ή να υποδηλώσει την ύπαρξη ενός παγιδευµένου ανθρώπου κάτω από τα συντρίµµια ενός κτηρίου;

Ο καθηγητής Πολ Τόµας από το Κέντρο Αναλυτικής Επιστήµης του Βρετανικού Πανεπιστηµίου Loughborough θεωρεί πως η απάντηση στα παραπάνω ερωτήµατα είναι θετική. Ηδη, στο πλαίσιο ενός προγράµµατος που χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιστηµονικές οµάδες από διάφορες χώρες συνεργάζονται για την ανάπτυξη µιας φορητής συσκευής που θα µπορεί να ανιχνεύει τη µυρωδιά εγκλωβισµένων ανθρώπων ύστερα από µια µεγάλη φυσική καταστροφή.

Η συσκευή περιλαµβάνει ένα ευαίσθητο µικρόφωνο, έναν ανιχνευτή υπέρυθρου φάσµατος και µια εκλεπτυσµένη χηµική «µύτη», υπό τη µορφή φορητού αναλυτή αερίων µειγµάτων. Με τη βοήθεια των αισθητήρων της, θα συλλέγει και θα αναλύει δεδοµένα, βοηθώντας τους διασώστες να εντοπίζουν κάποιον παγιδευµένο άνθρωπο. Ποια είναι αυτά τα δεδοµένα; Είναι οι πληροφορίες που θα µεταφέρουν οι πτητικές οργανικές ενώσεις για τις ιδιαίτερες µυρωδιές που θα προκαλούνται από την παρατεταµένη πείνα και δίψα ή το ψυχολογικό στρες.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήµονες ήδη γνωρίζουν ότι κάποιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη, έχουν τη δική τους ιδιαίτερη µυρωδιά, η οποία κατά έναν παράδοξο τρόπο είναι ανιχνεύσιµη.