Μια απλή εξέταση που περιορίζει τον κίνδυνο αρνητικών δερματικών αντιδράσεων από τη δοκιμή νέων φαρμάκων και καλλυντικών ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νιουκάστλ ανέπτυξαν την εξέταση αυτή με τη χρήση πραγματικών δερματικών κυττάρων και ανοσοκυττάρων, ώστε να ελέγχουν τις αντιδράσεις του δέρματος στα καινούργια φάρμακα και προϊόντα περιποίησης, αλλά και στις χημικές ουσίες που περιέχουν τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιεί κανείς για το σπίτι.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Anne Dickinson από το Τμήμα Κυτταρικής Ιατρικής, η εξέταση θα προσφέρει γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δείχνοντας αν υπάρχει κίνδυνος δερματικών αντιδράσεων, καθώς και αν τα φάρμακα ή τα καλλυντικά που δοκιμάζονται προσφέρουν κάτι ουσιαστικό ή όχι.
Η εξέταση ονομάζεται SkimuneTM και έχει δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, οι επιστήμονες που την παρουσίασαν σε συνέδριο στο Βέλγιο, τόνισαν ότι η εξέταση προσφέρει μια καλή εναλλακτική λύση στις εταιρείες, λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης πώλησης προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.
«Αποδείχθηκε ήδη ότι η εξέταση αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος ελέγχου των φαρμάκων για την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών αντιδράσεων που δεν μπορούν να εντοπιστούν στις δοκιμές που γίνονται στα ζώα», είπε η καθηγήτρια Dickinson.
«Κι αυτό γιατί βασίζεται σε κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος και του ανοσοποιητικού, πράγμα που σημαίνει ότι με τη χρήση της ο κίνδυνος παρενεργειών θα προλαμβάνεται ή θα περιορίζεται σημαντικά».