Με σύνθημα "Τιθασεύστε το διαβήτη τώρα", οι διαβητολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της παγκόσμιας ημέρας για το διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, καθώς επισημαίνουν ότι, μόνο στη χώρα μας, 1.200.000 άτομα έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.

Την ίδια ώρα, οι ομοσπονδίες συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη καταγγέλουν ότι, οι περικοπές φαρμάκων αλλά και οι δύσκολες διαδικασίες χορήγησης ειδικών παπουτσιών σε διαβητικούς δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση των ασθενών.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ομοσπονδίας Α.Κακούτη, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ότι, τις τελευταίες ημέρες ακρωτηριάστηκαν δύο νέοι άνθρωποι, τονίζοντας ότι αυτό είναι ενδεχομένως και αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, έως ότου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση διαβητικών παπουτσιών στους ασθενείς.

Οσο καθυστερούν, τόσο θα έχουμε τέτοια περιστατικά τόνισε, λέγοντας ότι το ΙΚΑ επιτέλους ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει κι ένα μέλος της ομοσπονδίας, προκειμένου τα παπούτσια για τους διαβητικούς να εγκρίνονται με πιο άμεσες διαδικασίες.

Μόνο το 2005, 7.500 άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν λόγω του διαβήτη στη χώρα μας. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί κατά 50 με 70% αν κάποιος χρησιμοποιήσει έγκαιρα διαβητικά παπούτσια και διακόψει το κάπνισμα, τόνισε ο Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Ωστόσο έθιξε κι ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τις ινσουλίνες νέας γενιάς, οι οποίες πλέον δεν χορηγούνται στους απόρους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Οπως είπε, η κ.Κακούτη, στο πλαίσιο των περικοπών, οι άποροι δεν μπορούν να βρουν τις ινσουλίνες νέας γενιάς με τις οποίες έχουν συνηθίσει να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρεμβαίνει η ίδια η ομοσπονδία σε νοσοκομεία της περιφέρειας, προκειμένου να γίνει σωστά η θεραπευτική αγωγή των απόρων διαβητικών.

Οσον αφορά την κατάσταση του διαβήτη στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια έκρηξη που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη μέχρι το 2030 θα ξεπεράσει διεθνώς τα 435 εκατομμύρια.

Ο καθηγητής παθολογίας κ.Σ.Ράπτης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη τόνισε, ότι η πρόληψη αποτελεί μονόδρομο. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου έχει και η ουσιαστική εκπαίδευση των πασχόντων, η οποία μπορεί να αναστείλει την εμφάνιση του διαβήτη 2 και των επιπλοκών του, να συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχό του, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας Ν.Κατσιλάμπρος, αναφερόμενος στους παράγοντες πρόληψης, έκανε λόγο για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά και τη μεσογειακή διατροφή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου.

Οπως εξήγησε η διατροφή αυτή διαθέτει οχτώ βασικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ακολουθούν οι διαβητικοί, αλλά και όσοι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο: Υψηλό πηλίκο μονοακόρεστου λίπους (ελαιόλαδο), προς κορεσμένο, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, μεγάλη κατανάλωση δημητριακών, άφθονα φρούτα και λαχανικά, περιορισμό του κόκκινου κρέατος και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ"ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ"

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αίσθηση προκαλεί η αναφορά του προέδρου του ΕΚΔΥ καθηγητή κ.Ράπτη, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρήση των διαφόρων τροφίμων, τροφών και γλυκισμάτων που "επιτρέπεται να καταναλώνουν οι διαβητικοί". Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και στην Ελλάδα είπε, ότι τα αναφερόμενα προϊόντα τα "δήθεν" κατάλληλα για διαβητικούς, επιστημονικά δεν μπορούν να υποστηριχθούν με τη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Τόνισε ακόμη, ότι η χρήση τέτοιων τροφίμων σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυξάνει σημαντικά τις πωλήσεις τους και επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των διαβητικών.Υπάρχουν αναφορές, όπως τόνισε, ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν συχνά περισσότερο λίπος και θερμίδες και συμβάλουν στη διαιώνιση της παχυσαρκίας.

Ο κ.Ράπτης κατέληξε λέγοντας ότι, τα ομοσπονδιακά συμβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών προώθησαν ήδη σχετικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τις οποίες τρόφιμα, γλυκίσματα "κατάλληλα για διαβητικούς" να μην πωλούνται μετά τον Ιανουάριο του 2012.