Οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν τεστ πατρότητας σε ειδικά κέντρα γενετικού ελέγχου ή μεγάλα θεραπευτήρια που διαθέτουν τον κατάλληλο εργαστηριακό τομέα για DNA τεστ και ειδικότερα για τεστ πατρότητας. Τώρα, όμως, οι παραγωγοί των τεστ πατρότητας κατάφεραν να τα πωλούν και στα φαρμακεία, σε μορφή kit για τεστ στο σπίτι. Το τεστ γίνεται με δείγμα σάλιου που συλλέγεται με μπατονέτα – σαν αυτήν που έχουμε για να καθαρίζουμε τα αυτιά μας.

Η διάθεση του τεστ πατρότητας μέσω φαρμακείων δεν αποκλείεται να επιφέρει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, καθώς μπορεί να σκεφτούν να το κάνουν και άτομα που κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν θα τους περνούσε κάτι τέτοιο από το μυαλό. Όμως, τα τεστ αυτά γίνονται με εύκολο τρόπο και θα έχουν πλέον σχετικά χαμηλό κόστος. Δυστυχώς, έχουν ένα επιτρεπτό επιστημονικά περιθώριο λάθους και διόλου δεν αποκλείουν τους λανθασμένους χειρισμούς του ενδιαφερομένου – χειρισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστιες παρεξηγήσεις όταν βγουν λανθασμένα αποτελέσματα.

Στη Βρετανία τα τεστ στα φαρμακεία θα στοιχίζουν στους καταναλωτές από τον επόμενο μήνα περίπου 250 ευρώ (γύρω στα 40 η αγορά του kit και 210 η επεξεργασία του τεστ μετά την αποστολή του στο ειδικό εργαστήριο). Οι Βρετανοί ψυχολόγοι ήδη συνιστούν σε όσους σκέφτονται να το κάνουν, να αναζητήσουν και τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα που ίσως δεν τους χαροποιήσει.

Στη Βρετανία, το κράτος πήρε άλλο ένα μέτρο για να αποφύγει τη διενέργεια του τεστ χωρίς τη συναίνεση των ενδιαφερομένων και απαιτεί ο φαρμακοποιός να παραλάβει φωτοτυπία της άδειας οδήγησης ή του διαβατηρίου τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα και επίσης έγγραφη συναίνεση και των δύο. Αν το τεστ πατρότητας αφορά παιδί άνω των 16 ετών, απαιτείται και η  συναίνεση του παιδιού.