Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για το φαρμακείο του ταξιδιώτη. Θα πρέπει να εξατομικεύεται κάθε φορά ανάλογα με το ταξίδι και τον ταξιδιώτη.

Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει μαζί του το σύνολο των φαρμάκων του για τη διάρκεια της παραμονής του, ακόμα και να κάνει πρόβλεψη για περίπτωση τυχόν παράτασης της παραμονής ή απώλεια. Καλό είναι να έχει πάντα μαζί του τις συνταγές του (με αναγραφή των δραστικών ουσιών) για την περίπτωση που θα χρειαστεί να προμηθευτεί τα φάρμακα επιτόπου (κάτι που γενικά δεν συστήνεται).

Είναι προτιμότερο για μεγαλύτερη σιγουριά, τα φάρμακα να μπαίνουν στη χειραποσκευή, στην καμπίνα του αεροπλάνου, ώστε ο ταξιδιώτης να τα έχει πάντα μαζί του κατά τη μετακίνηση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι αποσκευές να χαθούν ή να μην φθάσουν στον προορισμό τους.

Σύριγγες, βελόνες ή στυλό ινσουλίνης μπορεί να γίνουν δεκτά μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, μόνο εφόσον συνοδεύονται από βεβαίωση γιατρού στην αγγλική γλώσσα ότι αποτελούν μέρος θεραπείας. Κάποια φάρμακα πρέπει να κρατούνται σε χαμηλή θερμοκρασία και να ταξιδεύουν σε ισοθερμικά κουτιά (isobox).

Τα φάρμακα σε υγρή μορφή ή σε υπόθετα γενικά να αποφεύγονται.