Ουρολογικά και σεξουαλικά προβλήματα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν και να έχουν κοινή αιτία. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς και πού θα μπορούσαν να βοηθηθούν.

Από τα στοιχεία μιας νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ προέκυψε ότι οι άνδρες που συνειδητοποίησαν πως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και ζήτησαν βοήθεια από έναν ουρολόγο είχαν σε ποσοστό 29% συνύπαρξη δύο προβλημάτων, ενώ ανάμεσα σε όσους δεν αναζήτησαν βοήθεια για τα προβλήματα τού ουροποιογεννητικού τους συστήματος αντιμετώπιζαν σε ποσοστό 21% δύο προβλήματα.

Το 15% των ανδρών που επισκέπτονταν ουρολόγο είχε τρία προβλήματα (σεξουαλικό, ακράτειας και προστάτη). Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όμως, πως ακόμα και αυτοί που δεν αναζήτησαν ουρολογική βοήθεια, είχαν, επίσης, και τα τρία προβλήματα, σε ποσοστό 4%!

"Παρατηρήθηκε επίσης ότι η συχνότητα των προβλημάτων αυξάνονταν όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία του άνδρα. Πάντως, όσο περισσότερα ήταν τα προβλήματα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα είχε κάποιος να αναζητήσει βοήθεια" ανέφερε ο Σταμάτης Παπαχαρίτου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, το οποίο ανήκει στη Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι οι περισσότεροι άνδρες με κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, είτε δεν τα έχουν συζητήσει με το γιατρό τους, είτε επιλέγουν να ζητήσουν βοήθεια μόνο γι' αυτό που αισθάνονται πως ο ιατρός μπορεί να βοηθήσει. Έτσι, συχνά χάνουν την ευκαιρία να κάνουν τις κατάλληλες εξετάσεις και να βρουν βοήθεια.

Η ερωτική ζωή είναι ένας καθρέφτης της υγείας. Κακή ή ανύπαρκτη ερωτική ζωή συνοδεύεται από κακή ποιότητα ζωής, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι της ευεξίας του ατόμου.

"Παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, μετά από ειδική συνέντευξη σε άνδρες ηλικίας 22 έως και 71 ετών με στυτική δυσλειτουργία, έδειξε πως οι άνδρες που είχαν σεξουαλικό πρόβλημα ήταν σε ποσοστό 90% πολύ πιο δυστυχισμένοι και δηλώνανε λιγότερο ικανοποιημένοι τόσο από τη σεξουαλική όσο και γενικότερα από τη ζωή τους, σε σχέση με τον υγιή γενικό πληθυσμό", εξήγησε ο κ. Παπαχαρίτου.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Μονάδας Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ, συγκρίθηκαν τα άτομα που επισκέπτονται την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" για κάποιο ουρολογικό πρόβλημα με άτομα που επισκέπτονταν 13 διαφορετικές κλινικές του ίδιου νοσοκομείου, για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν άνθρωποι από όλο το φάσμα των ηλικιακών ομάδων, κατά αντιστοιχία, 18-40 ετών, 41-60 ετών και 61-80 ετών.

Η ομάδα των ασθενών από άτομα που απευθύνθηκαν σε ουρολόγο λόγω προβλήματος του ουροποιογεννητικού τους συστήματος περιλάμβανε 161 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν σεξουαλικό πρόβλημα σε ποσοστό 73% (με πιο κοινό το πρόβλημα της στύσης), προβλήματα στο κατώτερο ουροποιογεννητικό, δηλαδή με τον προστάτη, σε ποσοστό 50% και προβλήματα ακράτειας, σε ποσοστό 18%.

Η ομάδα των ασθενών που επισκέπτονταν το Νοσοκομείο για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας περιλάμβανε 199 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν σεξουαλικό πρόβλημα σε ποσοστό 54% (με πιο κοινό το πρόβλημα της στύσης), προβλήματα στο κατώτερο ουροποιογεννητικό, δηλαδή με τον προστάτη, σε ποσοστό 28% και προβλήματα ακράτειας, σε ποσοστό 9%.