Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί ένα απο τα πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου, το Πολλαπλό Μυέλωμα (Multiple Myeloma -MM) αποτελεί μια ασθένεια στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Το ΜΜ είναι καρκίνος των πλαστοκυττάρων που προσβάλλει και καταστρέφει τα οστά,  με τις τελευταίες θεραπείες να φαίνεται πως αποδίδουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Multiple Myeloma Media Workshop που διοργάνωσε το Διεθνές Ίδρυμα Μυελώματος στη Στοκχόλμη, με το newpost.gr να δινει το παρών.

«Είναι κρισιμο να συνειδητοποιήσουν οι ασθενείς ότι υπάρχουν εναλλακτικές. Η θεραπεία δεν ειναι μακριά» τόνισε μεταξυ άλλων η πρόεδρος του ιδρύματος Σούζι Νόρις.

Η ασθένεια χτυπάει το ανοσοποιητικό σύστημα και το εξασθενίζει επιφέροντας πολλαπλές δυσάρεστες συνέπειες.  Σημαντικό ρόλο,  όπως έχει αποδειχθεί,  έπαιξε η προγενέστερη έκθεση ασθενών σε ραδιενέργεια και χημικά παράγωγα (εντομοκτόνα,  ζιζανιοκτόνα, βουταδιένιο, διοξίνες).

Τα δείγματα,  πάντως,  από τις πιο πρόσφατες μεθόδους είναι ικανοποιητικά αφού αύξησαν τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών αλλά και την ποιότητα ζωής τους. Συγκεκριμένα,  ενώ πριν απο 10 χρόνια ο μέσος όρος επιβίωσης ήταν 2 με 3 χρόνια,  σήμερα ειναι 7-10.

Σύμφωνα με το Ιnternational Myeloma Foundation,  το Πολλαπλό Μυέλωμα αποτελεί το 1% των μορφών καρκίνου και αντιστοιχεί στο 2% του συνολικου αριθμού θάνατων.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 100.000 ασθενείς και κάθε χρόνο προστίθενται άλλες 20.000 περιπτώσεις. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει ακόμα ένας κοινός συνδυασμός φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο,  διότι σημειώνονται διαφορετικές εξελίξεις στις διάφορες χώρες,  με αποτέλεσμα να υπαρχουν καθυστερήσεις που "κοστίζουν ζωές" οπως ανεφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μπράιαν Ντιούρι.