Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American College of Cardiology», ανεφέρει ότι το οικογενειακό ιστορικό προβλέπει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους βιολογικούς, ψυχοκοινωνικούς και γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Η ανάλυση περισσότερων από 12.000 ατόμων που συμμετέχουν στη μελέτη INTERHEART δείχνει ότι η ύπαρξη ενός ή και των δύο γονέων με καρδιακό έμφραγμα είναι ένας ισχυρός παράγοντας προδιάθεσης μελλοντικού εμφράγματος στους απογόνους τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μαρκ Μάστερ στο Οντάριο του Kαναδά εξέτασαν ασθενείς σε 52 χώρες και βρήκαν ότι, εάν έχει κάποιος ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένεια, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνό του να εμφανίσει και ο ίδιος καρδιοπάθεια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την κουλτούρα ή τη χώρα διαμονής του.

Επιπλέον, εάν είστε γυναίκα και η μητέρα σας είχε εμφανίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακό έμφραγμα, εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο που έχετε για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Cardiovascular Genetics». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, οι οποίοι μελέτησαν 2.200 ασθενείς, βρήκαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μητέρες που πέρασαν ένα εγκεφαλικό, παρά πατέρες με το ίδιο πρόβλημα.