Περισσότεροι από 4.000 κρατούμενοι, σε πέντε φυλακές της χώρας, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε εξετάσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τον επιπολασμό της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Στο πρόγραμμα, θα συμμετέχουν μόνο όσοι κρατούμενοι το επιθυμούν, με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία που θα καταγραφούν θα είναι απολύτως εμπιστευτικά και σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η προσπάθεια αυτή έχει το όνομα "Γνώση" και είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Συντονιστής είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με συνεργασία του ιατρικού προσωπικού της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, των καταστημάτων κράτησης και εταιρείας.

Η εταιρεία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, θα χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα δωρίσει όλες τις απαραίτητες συσκευές ώστε να υπάρχει συνεχώς, στις φυλακές η δυνατότητα διάγνωσης αποφρακτικών ή άλλων πνευμονοπαθειών.