Αφιερωμένη στην καρδιά είναι η 14η Φεβρουαρίου, η οποία δεν είναι μόνο η μέρα των ερωτευμένων αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί επιπλέον ως η Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του.

Οι ασθενείς γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά.

Ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τη «συγγένεια» δηλαδή με την κληρονομικότητα, με την οποία έχει ελάχιστη σχέση.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται 1.000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ 40.000 - 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν την ασθένεια.

Οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες - οι περισσότερες αναπαραγωγικής ηλικίας -, οι οποίες διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους αν μείνουν έγκυες χωρίς να υποβάλλονται στην απαιτούμενη συχνή παρακολούθηση.

Όταν διαγνωστεί οποιαδήποτε μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας προγραμματίζεται μια σειρά εξετάσεων σε εξειδικευμένα κέντρα, προκειμένου να αποφασισθεί αν και πότε είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση και η μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση σε ειδικά οργανωμένα κέντρα αλλά και η ευαισθητοποίηση των πασχόντων μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς όμως, παγκοσμίως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών, οι οποίοι χειρουργούνται σε παιδική ηλικία για συγγενή καρδιοπάθεια, με το πέρασμα του χρόνου παύουν να παρακολουθούνται.

Μια συχνή επιπλοκή των ασθενών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), δηλαδή η αυξημένη πίεση στους πνεύμονες.

Τότε οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα με πιο συχνό την πολύ έντονη δύσπνοια που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν κάνουν λίγα βήματα.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουν είναι: ζάλη, κόπωση, πόνος (αίσθημα σύσφιξης) στο θώρακα, συγκοπτικό επεισόδιο και περιφερικό οίδημα.

Υπολογίζεται ότι το 10% των ανθρώπων με συγγενείς καρδιοπάθειες αναπτύσσουν πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται ο έλεγχος και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα.

Τέτοια κέντρα βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας.

Για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και η ουσία bosentan.

Σύμφωνα με σχετική κλινική μελέτη η συγκεκριμένη ουσία βελτιώνει την πνευμονική κυκλοφορία και την ικανότητα σωματικής άσκησης των ασθενών σε 16 μόλις εβδομάδες από την έναρξή της, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

Η νέα ουσία έχει δοκιμαστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Θεωρείται ασφαλής για μακροχρόνια χρήση, ενώ χορηγείται από το στόμα δύο φορές την ημέρα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων.