"Μανία" τείνει να γίνει, σ' ολόκληρο το νομό Πέλλας, η συλλογή των μικρών, πλαστικών, καπακιών από τα εμφιαλωμένα νερά.

Οι κάτοικοι επιδίδονται τους τελευταίους μήνες σ' ένα ξεχωριστό … σαφάρι, καθώς θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και μ' αυτόν τον τρόπο αυτό να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Καθημερινά, στα γραφεία του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν.Πέλλας, με έδρα την πόλη των Γιαννιτσών, καταφθάνουν μέσα σε χάρτινα κιβώτια και σε τσάντες εκατοντάδες πλαστικά καπάκια. Στόχος είναι να μαζευτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες για να αγοραστούν ηλεκτρονικά αμαξίδια και διάφορα άλλα ορθοπεδικά είδη για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αναπήρων Όλων των Παθήσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας "Η Αγία Ειρήνη".

"Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει 2,5 τόνους από πλαστικά καπάκια και είμαστε πολύ κοντά στο να αποκτήσουμε το πρώτο μας αμαξίδιο. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με μία εταιρία, που τα παραλαμβάνει και αντί να μας δίνει χρήματα, μας αγοράζει ένα ηλεκτρονικό αμαξίδιο ή κάποιο ορθοπεδικό είδος που έχουμε ανάγκη. Όμως, συνολικά, για την απόκτηση ενός αμαξιδίου απαιτούνται περίπου τρεις με τέσσερις τόνοι καπάκια", δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν.Πέλλας, Δήμητρα Χριστάκη.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και απλοί πολίτες: "Αντί να πετάνε τα καπάκια στα σκουπίδια, ο κόσμος έχει αρχίσει να τα συγκεντρώνει σε κάποια γωνιά του σπιτιού ή του καταστήματος του. Στη συνέχεια, είτε τα φέρνουν στα γραφεία μας, είτε μας τα στέλνουν στα Γιαννιτσά με κούριερ ή το λεωφορείο. Κι εμείς τα συγκεντρώνουμε όλα σε μια αποθήκη. Η ανταπόκριση είναι θερμή και η προσπάθεια μας συνεχίζεται", πρόσθεσε η κ. Χριστάκη.

Ιδιαίτερη ευσυνειδησία δείχνουν και οι μαθητές των σχολείων της περιοχής. "Πρόσφατα επισκέφτηκαν τα γραφεία μας μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο των Γιαννιτσών. Συγκέντρωσαν τα πλαστικά καπάκια και ήρθαν από κοντά για να τα παραδώσουν. Όλοι βοηθάνε για έναν καλό σκοπό. Άλλωστε δεν κοστίζει τίποτα", τόνισε η πρόεδρος.

Οι υπεύθυνοι έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα για βοήθεια από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι πως πρόσφατα υπάλληλοι από τον ΟΤΕ της Αθήνας συγκέντρωσαν 3.000 πλαστικά καπάκια, μία ποσότητα που απέστειλαν με το ταχυδρομείο.

Ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας είναι ένα μη κυβερνητικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1999, ενώ το 2008 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αναπήρων Όλων των Παθήσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας "Η Αγία Ειρήνη". Και τα δύο σωματεία έχουν έδρα το ίδιο γραφείο στα Γιαννιτσά, στην οδό Κολοκοτρώνη 10.