Τους κινδύνους για πρόκληση καρκίνου, που μπορεί να προέλθουν από πρόσθετα καραμελοχρώματος σε τροφές και ποτά, υπογράμμισε αμερικανική ένωση καταναλωτών.

Η αυθεντική καραμέλα προέρχεται από λιωμένη ζάχαρη, αλλά δύο άλλες "εκδοχές" της περιέχουν αμμωνία και παράγουν χημικές ενώσεις που, σύμφωνα με έρευνες σε ζώα, προκαλούν είδη καρκίνων, όπως ανέφερε το κέντρο CSPI.

Η ένωση καταναλωτών ζητά από τους αρμόδιους φορείς να απαγορεύσουν την κυκλοφορία προϊόντων που περιέχουν αμμωνία.

Η Coca Cola, πάντως, υποστηρίζει ότι η καραμέλα που χρησιμοποιεί δεν είναι καρκινογενής, αφού περιέχει ένα μόλις συστατικό από αυτά που ανέφερε το CSPI, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και ποτά.

Η παχυσαρκία είναι ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από τη σόδα, είπε το CSPI. Ωστόσο, η χημική αντίδραση μεταξύ της ζάχαρης και της αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και "χιλιάδες ασθενείς στον πληθυσμό των ΗΠΑ".

Η Αμερικανική Ένωση Ποτών (American Beverage Association) αντεπιτέθηκε θεωρώντας ότι οι ισχυρισμοί του CSPI αποτελούν "τακτικές εκφοβισμού" και ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο καραμελόχρωμα είναι καρκινογενείς.