Σας έχει συμβεί ποτέ να χάσετε τη φωνή σας και να διαπιστώσετε πως το μόνο που βγαίνει από τα χείλη σας είναι ένας αδιόρατος ψίθυρος;

Πρόκειται για λαρυγγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του λάρυγγα η οποία και τον τραυματίζει. Ωστόσο, το ψιθύρισμα προκαλεί στον λάρυγγα ακόμη μεγαλύτερο κακό, σύμφωνα σύμφωνα με μια μελέτη. Όπως αναφέρουν οι «New York Times», μία από τις πιο καλοσχεδιασμένες μελέτες, η οποία έγινε από τον Ρόμπερτ Τ. Σάταλοφ, επικεφαλής του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ, έδειξε ότι το ψιθύρισμα βλάπτει τις φωνητικές χορδές.

Ο δρ Σάταλοφ και οι συνεργάτες του επιστράτευσαν 100 εθελοντές και εξέτασαν τις φωνητικές χορδές τους με ενδοσκόπια οπτικών ινών – στην αρχή όταν μετρούσαν με φυσιολογική φωνή από το 1 έως το 10 και στη συνέχεια όταν μετρούσαν ψιθυριστά. Στους 69 από τους εθελοντές το ψιθύρισμα παραγόταν όταν οι φωνητικές χορδές τους πιέζονταν με μεγάλη δύναμη η μία προς την άλλη, στους 18 έβγαινε εξίσου άνετα με την κανονική τους φωνή και στους υπόλοιπους 13 παραγόταν πιο εύκολα απ’ όσο το μέτρημα με κανονική φωνή.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν – κατά τον Σάταλοφ – πως για να μην τραυματίζουμε τη φωνή μας, καλό είναι να μιλάμε απαλά, με τον τόνο που θα χρησιμοποιούσαμε εάν θέλαμε να πούμε κάτι στον διπλανό μας, δίχως να μας ακούσουν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι στο δωμάτιο.