Σε ποσοστό 25-30% θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι από τραυματισμό στην Ελλάδα αν λειτουργούσαν εξειδικευμένα Κέντρα Τραύματος ενώ, ανάλογη (20-30%) θα ήταν και μείωση των αναπηριών από την ίδια αιτία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής τραύματος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας (University of Southern Carolina) του Λος Άντζελες, Δημήτρη Δημητριάδη, η λειτουργία οργανωμένων Κέντρων και Συστημάτων Αντιμετώπισης Τραύματος συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας, των αναπηριών, των επιπλοκών, της παραμονής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και της νοσηλείας από τραύματα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 20 έως και 30%.

«Το τραύμα είναι επιδημία και κατάρα του αιώνα μας. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες κάτω των 44 ετών. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν άριστοι γιατροί, δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές για την αντιμετώπιση του τραύματος και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής. Σύμφωνα με τον ίδιο μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν 5-6 χρόνια στη χώρα μας για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος, δεν ευοδώθηκε.

Στη χώρα μας η Αθήνα έχει ανάγκη από 5-6 Κέντρα Τραύματος και η Θεσσαλονίκη από δύο, σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής στο ΑΠΘ Θωμά Γερασιμίδη. «Το 80% των θανάτων από τραύματα θα μπορούσε να προληφθεί. Δυστυχώς όμως η ανταπόκριση της πολιτείας είναι μηδενική έως αρνητική» πρόσθεσε ο κ. Γερασιμίδης. Στην Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής τραύματος στο Πανεπιστήμιο Γουιτγουότερσραντ (Witwatersrand) του Γιοχάνεσμπουργκ, Ηλία Δεγιάννη, το 40% των εισαγωγών στα χειρουργεία οφείλεται σε τραύμα. Όμως τα περιστατικά αυτά ,στα μεγάλα αστικά κέντρα της Νότιας Αφρικής, αντιμετωπίζονται σε Κέντρα Τραύματος που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «δίκοπο μαχαίρι» την βοήθεια που επιχειρούν να προσφέρουν οι περαστικοί στους τραυματίες σε περίπτωση ατυχήματος. «Για να μπορεί κανείς να βοηθήσει έναν τραυματία θα πρέπει να ξέρει τις βασικές αρχές αντιμετώπισης του τραυματία, να ξέρει πώς να προστατέψει την σπονδυλική στήλη και τις αεροφόρους οδούς. Αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή εκπαίδευση» εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, αναφέροντας παράλληλα ότι στις ΗΠΑ, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, διδάσκεται το μάθημα «Βασικές αρχές αντιμετώπισης τραυματία».