Άλλη μία έρευνα απέδειξε την εθιστική επίδραση που ασκούν ορισμένες τροφές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δεν μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών είναι πολύ συγκεκριμένος και έχει να κάνει με την αίσθηση της ικανοποίησης που προκαλείται στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό ισχύει για τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το ψωμί και οι τηγανητές πατάτες, η κατανάλωση των οποίων αυξάνει τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την ευχαρίστηση.

Όπως εξηγείται στην επιστημονική έκθεση, το γεγονός αυτό προκαλεί ένα είδος εθισμού, ανάλογο με εκείνον που προκαλείται στα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, τα οποία παρουσιάζουν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα στην ίδια περιοχή.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό φυσικά αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, ενώ κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για όσους θέλουν να αδυνατίσουν και κυρίως για τους παχύσαρκους.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που μπορεί να γίνει σταδιακά, ώστε η έλλειψή τους από τη διατροφή να μην γίνει απότομα αισθητή και η ποσότητά τους να μην αυξηθεί ξανά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.