Τα λιπώματα, συνήθως δεν είναι παρά ακίνδυνα εξογκώματα στο δέρμα μας. Κάποιες φορές όμως απαιτούν την προσοχή μας.

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρμα μας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσμα του ταχέος πολλαπλασιασμού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Κάποια λιπώματα μπορεί να μην τα αισθανόμαστε καθόλου και να μην μας ενοχλούν, κάποια άλλα όμως μπορεί να τα νιώθουμε ακόμα και να κινούνται κάτω από το δέρμα μας αν τα πιέσουμε. Ωστόσο η αιτία της εμφάνισής τους σε γενικές γραμμές παραμένει άγνωστη.

Πότε πρέπει να τα βγάλω;

Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία μας. Έτσι, όταν είναι πολύ μικρά και δεν μας ενοχλούν, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Ωστόσο συστήνεται να αφαιρούνται όταν το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να μας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωμα στην πλάτη μπορεί να μας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή μπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγμα ένα λιποσάρκωμα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως.

Η αφαίρεσή τους συστήνεται επίσης όταν υπάρχει το φαινόμενο πολλαπλής λιπωμάτωσης, όταν δηλαδή υπάρχουν λιπώματα σε πολλά διαφορετικά σημεία του σώματος.

Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούμε δύο ή τρία λιπώματα, τα οποία στέλνονται κατευθείαν για βιοψία ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ακίνδυνα ή όχι. Αν αυτό το δείγμα αποδειχθεί καλόηθες, το ίδιο θα είναι και τα υπόλοιπα.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επέμβαση

Η αφαίρεση των μικρών λιπωμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ για τα μεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειμένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για μια απλή επέμβαση που συνήθως προϋποθέτει μια τομή όση περίπου είναι και η διάμετρος του λιπώματος.

Ανεξάρτητα ωστόσο με το μέγεθος του λιπώματος, απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχεδόν αμέσως, ενώ τυχόν πόνος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Μικρές οι πιθανότητες να ξαναβγεί

Συνήθως τα λιπώματα που αφαιρούνται δεν επανεμφανίζονται.

Η μόνη περίπτωση που φαίνεται ότι μπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωμα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόμενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης).

Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μας μπορεί να μας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθούμε στη συνέχεια, αν δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουμε το νέο λίπωμα όταν εμφανιστεί ή όχι (μπορεί π.χ. να είναι τόσο μικρό που δεν χρειάζεται επέμβαση).

Μάθετε ότι...

- Στατιστικά τα λιπώματα εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εμφανίσει λίπωμα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων ή ακόμα και νωρίτερα.

- Παρόλο που μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, τα λιπώματα έχουν μια τάση να εμφανίζονται συχνότερα στο άνω μέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιμό, τον αυχένα και τους ώμους.

Αν έχετε παρατηρήσει οπουδήποτε στο σώμα σας κάποιο μικρό ογκίδιο που μοιάζει με λίπωμα, καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφημα ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Μήπως δεν είναι λίπωμα;

Μην… βαφτίζετε λίπωμα κάθε μικρό εξόγκωμα που εμφανίζεται στο σώμα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόμιζαν ότι είχαν λίπωμα και ανέβαλλαν την αντιμετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι ήταν μια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί.

Οτιδήποτε ύποπτο λοιπόν παρατηρείτε στο σώμα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.

Επηρεάζουν και την ψυχολογία

Τα λιπώματα μπορεί να μην απειλούν συνήθως τη σωματική μας υγεία, υπάρχει όμως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εμφανή σημεία, αφού τότε μπορεί να μας εμποδίζουν να νιώσουμε καλά με την εικόνα μας.

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόμα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.