Μικρή έως καθόλου σημασία έχει το εάν κάποιος κάνει διατάσεις πριν το τρέξιμο, γιατί αυτό δεν μειώνει τον κίνδυνο πιθανού τραυματισμού, σύμφωνα με έρευνα.

''Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το θέμα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ντάνιελ Πέριλες του πανεπιστημίου George Washington.

"Κάποιοι επιμένουν ότι είναι απαραίτητες οι διατάσεις, άλλοι λένε όχι, και κάθε φορά που προσπάθησα να αξιολογήσω μία μελέτη πάνω σε αυτό, διαπίστωσα ότι οι ερευνητές εξήγαγαν συμπεράσματα από τους γυμναστές, τους παλαιστές ή τους ποδοσφαιριστές ή τους αθλητές μικρών αποστάσεων και τίποτα δεν σχετιζόταν με το τρέξιμο. Ηθελα απλώς να μάθω αν οι διατάσεις πριν το τρέξιμο θα ήταν ευεργετικές για ερασιτέχνες αθλητές όπως εγώ".

Ο Πέριλες και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε τυχαίο δείγμα 2.729 εθελοντών, άνω των 13 ετών που έτρεχαν τουλάχιστον 10 μίλια την εβδομάδα.

Επί τρεις μήνες οι εθελοντές της μίας ομάδας έκαναν διατάσεις για τρία με πέντε λεπτά πριν το τρέξιμο, ενώ της δεύτερης ομάδας δεν έκαναν καθόλου.

Οι εθελοντές δεν άλλαξαν καθόλου το πρόγραμμά τους και κατέγραφαν τους τραυματισμούς που τους απέτρεπαν να τρέξουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά τραυματισμών ήταν 16% και στις δύο ομάδες.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες τραυματισμού ήταν το ιστορικό χρόνιου τραύματος ή ένας πρόσφατος τραυματισμός - τους τελευταίους τέσσερις μήνες - καθώς και ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος.