Σύστημα που θα ανιχνεύει τη σαλμονέλωση, όπως και άλλες λοιμώξεις, γρήγορα και αποτελεσματικά, πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά εντός της επόμενης πενταετίας, όπως τόνισε η maitre-assistance, του Τμήματος Βιοηλεκτρονικής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής στο Ecole Nationale Superieure de Mines, Rosie Owens, στο περιθώριο του πολυγεγονότος Nanotexnology, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη έως τις 13 Ιουλίου.

Όπως εξήγησε η ίδια, η χρήση βιοαισθητήρων για τη διάγνωση παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν λοιμώξεις, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εύκολη και γρήγορη διάγνωση λοιμώξεων του γαστρεντερικού σωλήνα, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα η σαλμονέλωση.

Στο εργαστήριο η ομάδα της κ. Owens δημιούργησε ένα μοντέλο από κύτταρα, που προσομοιάζει το γαστρεντερικό επιθήλιο. Με τη χρήση των οργανικών τραντζίστορ, μπορεί να καταγραφεί το ηλεκτρικό σήμα το οποίο αλλάζει χαρακτηριστικά, όταν εισέρχεται διαμέσου του γαστρεντερικού επιθηλίου ένας παθογόνος οργανισμός, όπως η σαλμονέλλα. Έτσι, γίνεται άμεσα αντιληπτή οποιαδήποτε λοίμωξη.

Σύμφωνα με την κ. Owens, το σύστημα έχει χαμηλό κόστος και η διάγνωση γίνεται πολύ γρήγορα. «Αν και ο στόχος μας είναι καθαρά ερευνητικός, νομίζω ότι σε μια πενταετία περίπου από σήμερα θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά».

Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε η ίδια, ανάλογο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο γάλα για την ανίχνευση τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών».