Όσοι είναι ευχάριστοι και χαμογελαστοί λειτουργούν... αγχολυτικά για τους γύρω τους, αλλά και για την καρδιά τους. Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα άτομα που συνήθως έχουν καλή και θετική διάθεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν κάποιο στεφανιαίο επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διαπίστωσαν ότι η γενική  αίσθηση της ευεξίας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχει κανείς να υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη συνολική εικόνα της υγείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γενική εικόνα ευεξίας δεν περιλαμβάνει μόνο την καλή φυσική κατάσταση, αλλά επιπλέον την καλή και χαλαρή διάθεση, τη θετική ενέργεια, την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή που μπορεί να έχει κανείς από τα απλά καθημερινά πράγματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας, όπου οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι βλέπουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με αισιοδοξία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προστατεύσουν την καρδιά τους.

Ωστόσο, διευκρινίζουν παράλληλα ότι δεν εντόπισαν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Το συμπέρασμα της μελέτης είχε προκύψει και σε παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι όσοι υποφέρουν από έντονο άγχος και παρουσιάζουν μελαγχολική διάθεση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή.