Μια μέθοδο που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για το άσθμα, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία.

Όπως προέκυψε κατά τη μελέτη τους, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο που διεξήχθη στην Κίνα, η νέα μέθοδος ενισχύει τη δράση που παρουσιάζουν τα εισπνεόμενα φάρμακα, επειδή στέλνει τα σωματίδια που υπάρχουν στη σύνθεσή τους στους πνεύμονες ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας στη Μελβούρνη, οι οποίοι εξηγούν στην έκθεσή τους ότι ο λόγος για τον οποίο τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, είναι το γεγονός ότι τα ενεργά τους συστατικά παραμένουν κατά κύριο λόγο στον λαιμό των ασθενών.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα μέρος τους φτάνει στους πνεύμονες, γι' αυτό και η αποτελεσματικότητά τους είναι μειωμένη.

Προκειμένου να την ενισχύσουν, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο με τη βοήθεια της αιθανόλης, η οποία προκαλεί αφυδάτωση στα σωματίδια που περιέχονται στη σύνθεση των φαρμάκων και έτσι αυτά μπορούν να φτάσουν στα κατώτερα σημεία των πνευμόνων πολύ πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον δρ Meng Wai Woo, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Μόνας, «η μέθοδος αυτή κάνει τα σωματίδια πιο ομοιόμορφα, γεγονός που διασφαλίζει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εισπνεόμενων φαρμάκων.

Οι έρευνες για τη χρήση της αιθανόλης για την παραγωγή πολύ λεπτών σωματιδίων ξεκίνησε το 2011, στο πλαίσιο έρευνας του δρ Woo για τις διαδικασίες παρασκευής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων.

TAGS