Το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό,  1 στα 3 παιδιά  σήμερα θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα περισσότερα παιδιά ξοδεύουν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή στην κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών και ελάχιστο για κάποια άσκηση ή δραστηριότητα.
 
Στις περισσότερες οικογένειες λόγω  του ότι δεν υπάρχει χρόνος προετοιμασίας των γευμάτων ώστε να είναι προσεγμένα και θρεπτικά και σπιτικά. Για την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά θα πρέπει οι γονείς πάνω απ’ όλα να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς αποτελούν παράδειγμα για τα ίδια τους τα παιδιά.
 
Είναι υπέρβαρο το παιδί σας;
 
Αν ανησυχείτε για το παιδί σας αν είναι υπέρβαρο, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει τις διατροφικές του συνήθειες, τις αθλητικές δραστηριότητες και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της αύξησης του βάρους του.
Ανάλογα με το βάρος, την ηλικία και την υγεία του παιδιού σας, ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν διαιτολόγο για περισσότερες συμβουλές και ενδεχομένως  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους.
 
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας
 
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή. Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν  χαμηλή αυτοεκτίμηση που πηγάζει από το ότι πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, απορρίπτονται από τους συνομίληκους τους λόγω εμφάνισης και βάρους.
 
Τα παιδιά που είναι δυσαρεστημένα με το βάρος τους  είναι πιθανό  να:
 
• Αναπτύξουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες  και  διατροφικές διαταραχές: όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία
• είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη
• είναι ευάλωτοι στην κατάχρηση ουσιών
Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά  μπορεί να εμφανίσουν στο παρόν ή στο μέλλον:
• υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, διαβήτη τύπου 2
• προβλήματα οστών και αρθρώσεων
• δύσπνοια που κάνει την άσκηση, τον αθλητισμό, ή οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα πιο δύσκολη και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ή να αυξήσει τις πιθανότητες  ανάπτυξης άσθματος
• διαταραχές του ύπνου: όπως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου
• τάση να ωριμάσει νωρίτερα (διότι λόγω βάρους φαίνονται μεγαλύτερα σε ηλικία )
• κατάθλιψη