Σε επίσημη έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό κράτος, διαπιστώθηκε ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στην περιοχή κοντά στο αυτί.

Ο καθηγητής Patrick Haggard, του Ινστιτούτου Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, επισημαίνει πως: ''Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα, δεδομένου ότι στη μελέτη αποδεικνύεται ένα άμεσο αποτέλεσμα των σημάτων κινητής τηλεφωνίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο... Αν και υπήρξαν κάποιοι περιορισμοί στην έρευνα, ενδεχόμενες μελλοντικές έρευνες με αντίστοιχο αντικείμενο θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία''.

Η μελέτη αυτή, βασίστηκε στο εξής πείραμα: Σε 47 εθελοντές τοποθετήθηκαν δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων, μία σε κάθε αυτί. Η συσκευή στο δεξί αυτί των συμμετεχόντων παρέμεινε ανοιχτή για 50', με τον ήχο σε σίγαση, ενώ η συσκευή στο αριστερό αυτί ήταν κλειστή. Στη συνέχεια το πείραμα συνεχίστηκε για το ίδιο χρονικό διάστημα με τις δύο συσκευές εκτός λειτουργίας.

Παράλληλα, ειδικά μηχανήματα 'σάρωναν' τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων. Στη μελέτη των σαρώσεων αναδείχθηκε οτι ο μεταβολισμός τής γλυκόζης - διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη ζάχαρη για ενέργεια, ήταν 7% υψηλότερος στην περιοχή κοντά στο δεξί αυτί.

Για τον Dr. Volkov: ''Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν οτι η οξεία έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων επηρεάζουν τη μεταβολική δραστηριότητα του εγκεφάλου''.

Ωστόσο, τονίζεται πως η έρευνα δεν εξέτασε πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις της ακτινοβολίας από τα κινητά. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά της δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παρέχουν πληροφορίες ως προς αυτό το ζήτημα.