Ερευνητές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες εντόπισαν μία πρωτεΐνη, η οποία φαίνεται ότι είναι η «ένοχη» για τα κιλά, που ξαναπαίρνουν κάποια άτομα αφού σταματήσουν να κάνουν δίαιτα.

Τα νέα ευρήματα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός απλού τεστ αίματος, το οποίο θα δείχνει ποιο άτομο που κάνει δίαιτα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να μην ξαναπάρει το χαμένο βάρος αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα αίματος, τα οποία ελήφθησαν από 96 γυναίκες, οι οποίες είχαν ακολουθήσει δίαιτα και είχαν ήδη χάσει βάρος. Οι μισές γυναίκες κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο μειωμένο βάρος τους, ωστόσο οι υπόλοιπες πήραν όλα τα χαμένα κιλά.

Η ανάλυση, που αφορούσε 34 διαφορετικές πρωτεΐνες έδειξε ως «ένοχη» για την επαναπρόσληψη του βάρους μία γλυκοπρωτεΐνη, που ονομάζεται μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE). Η ACE είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο όπως έδειξε η νέα μελέτη η συγκεκριμένη γλυκοπρωτεΐνη συνδέεται και με τα αποτελέσματα της δίαιτας: όπως φάνηκε, οι γυναίκες που μετά το τέλος του προγράμματος κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους εμφάνισαν μεγάλη πτώση των επιπέδων της ACΕ ενόσω βρίσκονταν σε δίαιτα.

Αν και δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο η ACE συνδέεται με τα αποτελέσματα της δίαιτας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι παρεμβαίνει στις ορμόνες, που ρυθμίζουν τον κορεσμό ενώ παράλληλα οδηγεί τον οργανισμό στην αποθήκευση επιπλέον λίπους και νερού.

Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα της δίαιτας, στο μέλλον, και ακόμη να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία. Και αυτό διότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα, που συνεχώς παίρνουν και χάνουν βάρος αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιοπαθειών αλλά και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, διαβήτη καθώς και λοιμώξεων εξαιτίας αποδυνάμωσης του