Άλλη μια έρευνα αποδεικνύει τη σημασία που έχει η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας για την υγεία. Επιστήμονες στο Βέλγιο διαπίστωσαν ότι τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια, τα οποία κατοικούν στο έντερο, προστατεύουν τους παχύσαρκους από τον διαβήτη, το εγκεφαλικό και τα καρδιολογικά προβλήματα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Vrije ανακάλυψαν ότι τα άτομα που δεν έχουν αρκετά φιλικά βακτήρια στον οργανισμό τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια φλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές, όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κι αυτό γιατί όταν η χλωρίδα παρουσιάζει μειωμένα επίπεδα σε ό,τι αφορά την ποικιλία σε βακτήρια, η λειτουργία της είναι εντελώς διαφορετική, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον οργανισμό παχύσαρκων και μη ατόμων και διαπίστωσαν πως όταν ο οργανισμός διαθέτει μειωμένα επίπεδα φιλικών βακτηρίων, παρουσιάζονται περισσότερες μεταβολικές ανωμαλίες, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο σωματικό λίπος. Αντίθετα, οι παχύσαρκοι που έχουν ισορροπημένη εντερική χλωρίδα, είναι μεταβολικά υγιείς, γεγονός που τους προστατεύει από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους απέδειξαν ότι οι ασθένειες που προσβάλλουν τα παχύσαρκα άτομα δεν προκαλούνται μόνο από τις διατροφικές συνήθειες και την αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός για το οποίο έχουν κάνει λόγο και άλλες μελέτες κατά το παρελθόν.

Παράλληλα, αυτό σημαίνει ότι όσοι παρουσιάζουν φυσιολογικό σωματικό βάρος δεν διατρέχουν απαραιτήτων μικρότερο κίνδυνο, αφού μπορεί να έχουν κακές διατροφικές συνήθειες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ακόμη ότι οι μεταβολικές παθήσεις αρχίζουν να αποτελούν πανδημία, λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας, της έλλειψης σωματικής άσκησης και της κατανάλωσης τροφών με πολλά λιπαρά και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.