Μπορεί τα σταυρόλεξα να γυμνάζουν το μυαλό, όμως κάποια βιντεοπαιχνίδια βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες στην Καλιφόρνια, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα video game που βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων και τους βοηθά να εστιάζουν την προσοχή τους και να συγκεντρώνονται καλύτερα.

Το παιχνίδι δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και το θέμα του είναι η πορεία αγωνιστικών αυτοκινήτων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παίκτες πρέπει να παρατηρούν τις ταμπέλες που υπάρχουν στον δρόμο και να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που εμφανίζεται μία συγκεκριμένη.

Όλα αυτά βοηθούν τους παίκτες να εστιάζουν την προσοχή τους σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως, ικανότητα που με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται αρκετά. Ωστόσο, με τη βοήθεια του παιχνιδιού φαίνεται ότι ενισχύεται, αφού οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι οι παίκτες άρχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση έπειτα από ενασχόληση δώδεκα ωρών.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν το παιχνίδι στο πλαίσιο μελέτης, στην οποία συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 60 έως 85 ετών και διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του είναι αρκετά σημαντική, καθώς βοηθά τους ηλικιωμένους να κρατούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η βελτίωση που παρουσίασαν τα άτομα που δοκίμασαν το παιχνίδι ήταν ουσιαστικά αισθητή έπειτα από διάστημα έξι μηνών.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι με τη βοήθεια του παιχνιδιού ενεργοποιήθηκε ένα δίκτυο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον γνωστικό έλεγχο και την επίτευξη στόχων, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι παίκτες παρουσίασαν τόση βελτίωση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.