Μια νέα μέθοδο για την καλύτερη χορήγηση των φαρμάκων ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ένα δερματικό επίθεμα που επιτρέπει στις φαρμακευτικές ουσίες να φτάνουν στο σημείο που πρέπει χωρίς καθυστερήσεις.

Το επίθεμα είναι μαλακό και διαθέτει μικροσκοπικές βελόνες, ώστε τα φάρμακα να περνούν μέσα από το δέρμα άμεσα και με όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες.

Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής Wake Forest στο Virginia Tech, οι οποίοι ανέπτυξαν το επίθεμα, το γεγονός ότι με τη χρήση του μειώνονται οι παρενέργειες είναι πολύ σημαντικό κυρίως σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις καρκίνου.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία (δερματικά επιθέματα με μικροβελόνες) υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε οι βελόνες να τρυπούν ελαφρώς το δέρμα και στη συνέχεια να διαλύονται. Ωστόσο, τα επιθέματα αυτά είναι δύσκολο να κατασκευαστούν σε μεγάλες ποσότητες, ενώ πολλά δεν μεταφέρουν ολόκληρη την ποσότητα του φαρμάκου, επειδή δεν παρουσιάζουν απόλυτη εφαρμογή.

Το νέο επίθεμα εφάπτεται στο δέρμα όπως ακριβώς ο επίδεσμος, είναι πιο μαλακό από τα πρώτα επιθέματα που αναπτύχθηκαν και επιτρέπει στους γιατρούς να το τοποθετούν με απόλυτη ακρίβεια στο κατάλληλο σημείο.

Έτσι, στέλνει ολόκληρη την ποσότητα του φαρμάκου στον οργανισμό και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης, έχει κατασκευαστεί από πιο εξελιγμένα υλικά, γι’ αυτό μπορεί να παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι τα παλαιότερα.

Η επιστημονική έκθεση για το νέο δερματικό επίθεμα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Materials.