Η γυμναστική μας κάνει να νιώθουμε υγεία και ευεξία, αλλά συχνά οι τραυματισμοί που προκαλούνται δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. 

Αν λοιπόν ξεκινήσατε γυμναστήριο και θέλετε να αποφύγετε τους τραυματισμούς προσέξτε ιδιαίτερα:

Αν κάνετε κάνετε ποδήλατο ή αεροβική με στεπ:

Προσέξτε: τον πόνο στα γόνατα

Η αιτία: Το ύψος της σέλας ή του στεπ. Όταν η σέλα του ποδηλάτου είναι πολύ χαμηλά, τα γόνατα δέχονται μεγαλύτερη πίεση για να κινήσουν τα πετάλια, κάτι που μπορεί να τα καταπονέσει. Παράλληλα, η αεροβική σε στεπ ψηλότερο των 20-25 εκατοστών ασκεί πολύ μεγαλύτερη πίεση στα γόνατα.

Πώς να το εμποδίσετε: Τοποθετήστε έτσι τη σέλα ώστε να μην υπάρχει κλίση μεγαλύτερη του 10% στο γόνατο στο κατώτερο μέρος της πεταλιάς. Στο μάθημα αεροβικής, πάλι, ξεκινήστε με στεπ ύψους 5-10 εκατοστών και αύξησε το ύψος σταδιακά.

Αν κάνετε Πιλάτες

Προσέξτε: την ένταση στη μέση

Η αιτία: Ο αδύναμος μέσος κορμός σας. Όταν κάνετε ασκήσεις όπως roll-ups και hundreds, με τα πόδια τεντωμένα ή κοντά στο πάτωμα, οι κοιλιακοί και η μέση στηρίζουν τον κορμό. Αν οι κοιλιακοί σας δεν είναι πολύ δυνατοί, το βάρος πέφτει στους μυς της πλάτης.

Πώς να το εμποδίσετε: Κρατάτε τα γόνατα λυγισμένα και μακριά από το πάτωμα στην αρχή. Μπορεί να τα τεντώσετε και να χαμηλώσετε προς το πάτωμα σταδιακά, καθώς δυναμώνει ο κορμός σας.

Αν κάνετε Γιόγκα

Πρόσεξτε: το διάστρεμμα στη μυοτενοντώδη δομή του ώμου (τους μυς και τους τένοντες που συνδέουν το χέρι με τον ώμο).
Η αιτία: Αν το πάνω μέρος του σώματος φτάνει πολύ κοντά στο πάτωμα κατά την άσκηση, ασκείται υπερβολική πίεση στους ώμους.

Πώς να το εμποδίσετε: Σιγουρευτείτε ότι οι ώμοι σας δε φτάνουν ποτέ χαμηλότερα από τους αγκώνες. Έτσι, δε στηρίζεσαι στους ώμους αλλά στα χέρια.Το μυστικό: Πάντα να κάνετε προθέρμανση και αποθεραπεία με διατάσεις για να αποφεύγετε τους τραυματισμούς.