Το ποσοστό μόλυνσης με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS παγκοσμίως και ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη νόσο μειώθηκαν δραματικά χάρη στην αυξανόμενη πρόσβαση στη θεραπεία, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατά την ετήσια ενημέρωση σχετικά με τον HIV (τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας), που όπως αναφέρεται έχει μολύνει περίπου 35,3 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, το UNAIDS (το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον Ιό του AIDS), ανέφερε ότι οι θάνατοι από AIDS (δηλαδή από το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας) και το ποσοστό των μολύνσεων με τον ιό HIV μειώνονται, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία.

Οι θάνατοι που συνδέονται με το AIDS μειώθηκαν το 2012 και έπεσαν στο 1,6 εκατομμύριο-από 1,7 εκατομμύριο που ήταν το 2011 και 2,3 εκατομμύρια που ήταν το 2005. Και ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν με τον ιό μειώθηκε σε 2,3 εκατομμύρια το 2012 από 2,5 εκατομμύρια το 2011.

Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, του θηλασμού και του σπέρματος από σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Μέχρι το τέλος του 2012, περίπου 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες και στις χώρες μεσαίου εισοδήματος είχαν πρόσβαση στα φάρμακα αντιμετώπισης του AIDS -αύξηση κατά περίπου 20% μέσα σε ένα χρόνο.

Από το 2001, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, έχει καταγραφεί μείωση 52% στα νέα κρούσματα μόλυνσης με τον HIV ετησίως μεταξύ παιδιών και 33% μείωση στα νέα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό μεταξύ ενηλίκων και παιδιών συνδυαστικά.

Το 2011, οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ έθεσαν ως στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στην φαρμακευτική αντιμετώπιση του HIV 15 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2015.

Όσο οι χώρες επεξέτειναν την αντιμετώπιση του ιού και όσο προέκυπτε ότι η θεραπεία του ιού στα πρώτα στάδια περιορίζει τη δυνατότητα μετάδοσής του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε φέτος νέους κανονισμούς διευρύνοντας τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται θεραπεία σε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια.

Ο Μισέλ Σιντιμπέ, ο εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει ως στόχο της να ξεπεράσει τον στόχο του 2015.

"Οχι μόνο μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο του 2015 των 15 εκατομμυρίων φορέων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τον HIV, αλλά πρέπει να τον ξεπεράσουμε και να έχουμε το όραμα και τη δέσμευση ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει χωρίς αυτήν (τη φαρμακευτική αγωγή)", ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του που συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση του UNAIDS διαπίστωσε ότι παρά το χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ιού -το οποίο έχει παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2008- η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας ανά χώρα έχει αυξηθεί.

Η συνολική χρηματοδότηση για την παγκόσμια αντιμετώπιση του HIV και του AIDS το 2012 ανερχόταν σε 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια -σχεδόν τρία με πέντε δισ. δολάρια λιγότερο από το απαιτούμενο 22 με 24 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2015.