Στοιχεία-σοκ αποκαλύπτει πανελλαδική μελέτη του 2013 για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού, καθώς ποσοστό 12,3%, δηλαδή 12 στους 100 κατοίκους της χώρας, βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της βαριάς (μείζονος) κατάθλιψης.

Τα στοιχεία αυτής της μελέτης συγκρινόμενα με στοιχεία προηγούμενων μελετών αποτυπώνουν μια συνεχή και εντυπωσιακή αύξηση της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό. Από 3,3% το 2008 υπερδιπλασιάζεται σε 6,8% το 2009 και σχεδόν τριπλασιάζεται (8,2%) το 2011. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι το 2008 τα ποσοστά της μείζονος κατάθλιψης δεν παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις.

Χαρακτηριστικά, τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι το 49% του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τη δόση του δανείου, το 45% τους τρέχοντες λογαριασμούς (ηλεκτρισμός, τηλέφωνα, ύδρευση κ.λπ.), το 31,7% τη δόση του αυτοκινήτου και το 28,1% το ενοίκιο της κατοικίας.

Την έρευνα διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και τα συμπεράσματά της μας εξηγεί η επ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη.

«Οι βασικές οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή της δόσης κάποιου δανείου, στην εξόφληση λογαριασμών και την πληρωμή της ελάχιστης δόσης κάποιας πιστωτικής κάρτας, αλλά πολύ σημαντικά ποσοστά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τη δόση του αυτοκινήτου, τα έξοδα ένδυσης και υπόδησης, τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, το ενοίκιο της κατοικίας, ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ», επισημαίνει η κ. Οικονόμου και συνεχίζει.

«Αυτοί που έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται πιο σοβαρά από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης.