Οι άντρες που υποβάλλονται σε εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) και καταναλώνουν κατόπιν ένα ή δύο ποτά την ημέρα, έχουν λιγότερα επόμενα καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.

Το εύρημα προέρχεται από νέα μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς και έδειξε πως η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μείωση κατά 25% των πρόσθετων καρδιολογικών επεμβάσεων, των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

«Τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων αλκοόλ έχουν τεκμηριωθεί στους υγιείς ανθρώπους, αλλά η ανάλυσή μας εστιάσθηκε σε ασθενείς οι οποίοι ήδη πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ουμπέρτο Μπενεντότο, από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι ασθενείς οι οποίοι είχαν κάνει μπάι πας, έπασχαν από δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και έπιναν πολύ (πάνω από 6 ποτά την ημέρα) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Η μελέτη διεξήχθη σε 1.021 χειρουργημένους άνδρες, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 3,5 χρόνια. Η κατανάλωση λίγου αλκοόλ δεν φάνηκε να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα που έπαιρναν οι ασθενείς.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς συνιστά να πίνουν οι άντρες έως δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες έως ένα, διότι σε μεγαλύτερες ποσότητες το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.