Μπορεί το πλυντήριο να πλένει τα ρούχα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σκοτώνει κάθε φορά τα μικρόβια που έχουν πάνω τους. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, η οποία έδειξε ότι τα μικρόβια δεν σκοτώνονται όταν ρούχα πλένονται σε θερμοκρασία μικρότερη των 40 βαθμών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 25% των ρούχων που πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία εξακολουθούν να φέρουν ίχνη από βακτήρια και ακαθαρσίες, τα οποία εξαφανίζονται μόνο όταν η πλύση γίνεται σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 60 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι πλύσεις που γίνονται σε χαμηλή θερμοκρασία μειώνουν τα μικρόβια μόνο κατά 14%.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ρούχα, αλλά και για τα κλινοσκεπάσματα και κυρίως τα παιδικά παιχνίδια.

Οι επιστήμονες έλεγξαν την αποτελεσματικότητα των πλύσεων σε χαμηλή θερμοκρασία χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 είδη ρούχων, παιδικά κλινοσκεπάσματα και παιχνίδια που τους είχαν δωρίσει γονείς για τις ανάγκες της έρευνας.

Μάλιστα, φρόντισαν να πλυθούν τα μισά στους 40 βαθμούς, ενώ άφησαν τα υπόλοιπα όπως ήταν, ώστε να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Όπως διαπίστωσαν, τα περισσότερα βακτήρια συγκεντρώνονταν στα παιχνίδια, τα παιδικά εσώρουχα και τα παιδικά μπλουζάκια, ενώ τα λιγότερα στις μαξιλαροθήκες και τα παντελόνια.

Ακόμη, ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια παραμένουν στα πλυντήρια όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και στα ρούχα στις επόμενες πλύσεις.