Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πλέον υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η έκθεση στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων και μάλιστα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες εμφάνισής του.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η οποία υπάγεται στον ΠΟΥ, τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το 2010 καταδεικνύουν ότι 223.000 θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων παγκοσμίως προκλήθηκαν από τη ρύπανση. Ως βασικές πηγές της αναφέρονται οι μεταφορές, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπομπές από εργοστάσια, καθώς και οι ρύποι από τη θέρμανση και το μαγείρεμα στα σπίτια.

«Ο αέρας που εισπνέουμε έχει ρυπανθεί από ένα μείγμα καρκινογόνων ουσιών», δήλωσε ο Δρ. Κουρτ Στράιφ, επικεφαλής του τμήματος του IARC που εκδίδει επίσημες προειδοποιήσεις. «Τώρα γνωρίζουμε ότι η ρύπανση του εξωτερικού αέρα δεν συνιστά απλώς μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, αλλά ταυτόχρονα και βασική περιβαλλοντική αιτία θανάτου από καρκίνο.»

Παρότι ήταν γνωστό ότι η ρύπανση του αέρα μπορεί να πυροδοτήσει παθήσεις στην καρδιά και στους πνεύμονες, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες του ΠΟΥ την συνδέουν με την εμφάνιση καρκίνου. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, είδαν επίσης ότι συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

«Ο χαρακτηρισμός της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα ως καρκινογόνου για τους ανθρώπους αποτελεί σημαντικό βήμα», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του IARC Δρ. Κρίστοφερ Ουάιλντ.

«Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι περιορισμού της ρύπανσης και, με δεδομένο το βαθμό της έκθεσης που επηρεάζει τους ανθρώπους παγκοσμίως, η έκθεση αυτή θα πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.»