Ελπίδα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα δίνει για πρώτη φορά η καινοτομία επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που εντοπίζει την ασθένεια νωρίτερα από ό,τι οι εξετάσεις που υπάρχουν σήμερα.

Ερευνητές από  την Cleveland Clinic κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξέταση, η οποία εντοπίζει την ασθένεια μέσω μιας συγκεκριμένης μορφής λιπαρών οξέων και των μεταβολιτών τους, που λειτουργούν ως βιοδείκτες. Με τον τρόπο αυτόν, η διάγνωση γίνεται όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και όχι όταν πια είναι αργά.

Μάλιστα, η εξέταση αυτή θα εντοπίζει και τον καρκίνο του προστάτη, ενώ παράλληλα θα δείχνει την πιθανότητα που έχει η ασθένεια να υποτροπιάσει.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την εξέταση σε 55 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 40 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους πήραν δείγματα αίματος προτού υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και μετά από αυτήν.

Στη συνέχεια, τα σύγκριναν με δείγματα αίματος από υγιή άτομα, ενώ στην επόμενη φάση της μελέτης εξέτασαν άλλα δείγματα πριν την επέμβαση, καθώς και μετά από αυτήν – έξι ώρες και μία μέρα μετά.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπασχαν από καρκίνο παρουσίαζαν μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτής της μορφής λιπαρών οξέων και των μεταβολιτών τους από ό,τι τα υγιή άτομα, η οποία όμως είχε μειωθεί σημαντικά (από τρεις έως και δέκα φορές) σε διάστημα 24 ωρών μετά από την επέμβαση.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τη νέα εξέταση σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σαν Φρανσίσκο, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα συναρπαστικό και πολύ σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, ίσως μελλοντικά και όλων των μορφών καρκίνου.