Μια επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση των έντονων συμπτωμάτων που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας δίνει ελπίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ασθενών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν – Μιλγουόκι (UWM) ανέπτυξαν μια μέθοδο που βασίζεται στο φως, όχι το λευκό, αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός που ονομάζεται εγγύς υπέρυθρο (Near Infrared – NIR).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η μελέτη τους εδώ και αρκετά χρόνια έχει εστιάσει στην καταγραφή του ρόλου που παίζουν οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Επίσης, γνώριζαν από καιρό ότι κάποια συγκεκριμένα μήκη φωτός λειτουργούν θεραπευτικά όταν χορηγούνται σε συγκεκριμένες δόσεις.

Ωστόσο, πρόσφατα ανακάλυψαν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, διαπιστώνοντας ότι το NIR λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από ότι το μπλε φως – το οποίο σε ορισμένα μήκη κύματος μπορεί να καταπολεμήσει επίμονες μολύνσεις, ακόμη και το λεγόμενο «υπερβακτήριο» του σταφυλόκοκκου (MRSA), που έχει αναπτύξει μεγάλη αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ωστόσο, όπως το μπλε φως, έτσι και το NIR στοχεύει στα μιτοχόνδρια, γεγονός που σημαίνει πως όταν χορηγείται στην κατάλληλη ποσότητα και χρονική στιγμή, ενεργοποιεί την επανόρθωση των κυττάρων και τη μείωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή χτυπά ένα ένζυμο που λέγεται κυτοχρωμική C οξειδάση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε με επιτυχία σε εθελοντή ασθενή, αφού πρώτα είχε δοκιμαστεί σε ποντίκια, στα οποία μείωσε τα συμπτώματα της πάθησης έπειτα από διάστημα μίας εβδομάδας.