Υδατάνθρακες και κατάθλιψη

Υδατάνθρακες και κατάθλιψη

Πόσες φορές έχετε πέσει με τα μούτρα σε μια μακαρονάδα όταν δεν «είστε στα πάνω σας», απλά γιατί πιστεύετε ότι αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αν καταφεύγετε στους υδατάνθρακες όταν δεν έχετε τα κέφια σας, μάλλον κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στον εαυτό σας.

Ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ βρήκαν ότι όσοι τρώνε πολλούς υδατάνθρακες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη.

Η έρευνά τους διήρκεσε 12 χρόνια και ως θέμα είχε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση υδατανθράκων και την κατάθλιψη. Σε αυτή συμμετείχαν 43.000 γυναίκες, χωρίς κανένα ιστορικό κατάθλιψης, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Medical Daily.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, μακαρόνια, ψωμί και τσιπς έχουν 29-40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ακόμη, όσοι καταναλώνουν ελαιόλαδο, καφέ, κρασί και ψάρια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από την ψυχική αυτή ασθένεια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να πουν με σιγουριά αν οι υδατάνθρακες προκαλούσαν την κατάθλιψη, ή αν οι συμμετέχοντες στην έρευνα «το έριχναν στους υδατάνθρακες» όποτε δεν ένιωθαν καλά.

Προηγούμενη μελέτη από την Dr Judith Wurtman από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το σύζυγό της Dr Richard Wurtman, ανέφερε ότι οι άνθρωποι «έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες όταν πέφτουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους (κάτι παρόμοιο με αυτό που νιώθουμε μετά τη μεσημεριανή σιέστα)».

Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dr Edward Abramson, όμως πιστεύει ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν στους υδατάνθρακες όταν έχουν ήδη πάθει κατάθλιψη και αναζητούν αυτό το είδος τροφής για να νιώσουν «παρηγοριά».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο