Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τελειοποίηση της κρυοσυντήρησης, δηλαδή της μεθόδου μέσω της οποίας διατηρούνται τα μοσχεύματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έκαναν επιστήμονες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, έπειτα από μελέτη κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο για να προστατεύσουν τον ιστό από τον σχηματισμό πάγου, ο οποίος καταστρέφει τα όργανα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, οι οποίοι στην έκθεσή τους τονίζουν ότι σύντομα θα τους επιτρέψει να εφαρμόζουν την κρυοσυντήρηση και σε μεγαλύτερα όργανα.

Μέχρι σήμερα, η κρυοσυντήρηση χρησιμοποιείται μόνο σε μικρότερες ομάδες ιστού και κυττάρων, όπως τα μεμονωμένα κύτταρα και τα έμβρυα, επειδή τα μεγαλύτερα όργανα, όπως οι πνεύμονες, περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα όταν βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να σχηματίζεται πάγος.

Ο πάγος μπλοκάρει αποτελεσματικά τις χημικές αντιδράσεις και την πρόκληση βλάβης στα όργανα, ωστόσο οι κρύσταλλοί του καταστρέφουν τον ιστό.

Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Biophysical Journal, η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεπεράσουν εμπόδια σαν κι αυτό και θα τους οδηγήσει στη ανάπτυξη καινούργιων μεθόδων κρυοσυντήρησης, που θα προλαμβάνουν την καταστροφή του ιστού.

«Αν μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιστό στην αρχική του κατάσταση, θα έχουμε στη διάθεσή μας όσο χρόνο θέλουμε για να βρίσκουμε το κατάλληλο μόσχευμα και να το μεταφέρουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, ακόμη και όταν οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι πολύ μεγάλες», είπε ο δρ Jens Karlsson.