Γιατί πολλοί τραυματίζονται εύκολα στο γόνατο κατά τη διάρκεια της άσκησης; Επιστήμονες στο Βέλγιο ανακάλυψαν πρόσφατα την απάντηση, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που υπάρχει στο γόνατο αλλά μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστό.

Την ανακάλυψη έκαναν δύο χειρουργοί ορθοπεδικοί από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Leuven, οι οποίοι εντόπισαν έναν σύνδεσμο στο γόνατο που φαίνεται ότι ευθύνεται για πολλούς τραυματισμούς που συμβαίνουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, ο προσθιοπλάγιος σύνδεσμος, όπως ονομάζεται, υπάρχει στο 97% των ανθρώπων, στο κέντρο του πρόσθιου χιαστού, και η ανακάλυψή του φαίνεται ότι θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί στον πρόσθιο χιαστό.

Η ανακάλυψη έγινε από τον δρ Steven Claes και τον καθηγητή Johan Bellemans, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για τη δημιουργία νέων θεραπειών αποκατάστασης για τα γόνατα έπειτα από τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού.

Η έρευνά τους ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με τη μελέτη ενός άρθρου του 1879 που είχε γράψει ο Γάλλος χειρουργός Paul Segond, ο οποίος είχε υποψιαστεί την ύπαρξη του προσθιοπλάγιου συνδέσμου, χωρίς όμως να τον έχει εντοπίσει.

Οι ερευνητές από το Βέλγιο έφτασαν σ' αυτόν αφού μελέτησαν την ανατομία σε 41 γόνατα που τους είχαν δωρίσει για ιατρική έρευνα και ανακάλυψαν ότι ο προσθιοπλάγιος σύνδεσμος υπήρχε σε όλα εκτός από ένα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Anatomy.