Θέμα χημείας αποτελεί τελικά το κατά πόσο μια γυναίκα θα αποθήκευσει το λίπος της στην περιοχή του θώρακα και στην κοιλιά, ο γνωστός σε όλους μας σωματότυπος “αχλάδι”, ή το αν θα το αποθηκεύσει στη περιοχή των γλουτών, ο γνωστός τύπος “μήλου”.

Μια πρωτεΐνη φαίνεται να κάνει όλη τη δουλειά σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επί τέσσερις εβδομάδες. Το αποτέλεσμα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes», όπου μελετήθηκε η πρωτεΐνη 11BetaHSD1 και ο τρόπος ο οποίος αυτή επιδρά στους ποντικούς. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδά της ήταν υψηλότερα σε αυτούς που αποθήκευσαν το λίπος γύρω από τον θώρακα και στην κοιλιά, ενώ χαμηλότερα ήταν σε εκείνους που συσσώρευσαν το λίπος στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το λίπος που συσσωρεύεται στον θώρακα και την κοιλιά γύρω από τα ζωτικά όργανα ,όπως συμβαίνει στον σωματότυπο «μήλο» αποκαλείται από τους ειδικούς «μεταβολικά ενεργό» γιατί απελευθερώνει περισσότερα οξέα. Αυτό συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Αντίθετα, πιο «ασφαλές» θεωρείται το πλεονάζον λίπος που συγκεντρώνεται στην περιφέρεια και τους γοφούς στον σωματότυπο «αχλάδι» γιατί χρησιμοποιείται κυρίως ως πηγή ενέργειας.

Οι έρευνες συνεχίζονται αφού η πρωτεΐνη 11BetaSHD1 μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα σε θέματα παχυσαρκίας ή σε θέματα απώλειας βάρους αντίστοιχα.

«Η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους έρευνας και μας δίνει μια πολύ καλύτερη ιδέα του γιατί κάποιο λίπος γίνεται ανθυγιεινό μέσα στο σώμα ενώ κάποιο άλλο αποθηκεύεται με ασφάλεια για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια», δήλωσε ο Νικ Μόρτον του Κέντρου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.