Ο μητρικός θηλασμός είναι ο «πρώτος εμβολιασμός» του μωρού και η πιο αποτελεσματική και οικονομική σωτήρια παρέμβαση που υπήρξε ποτέ.

Τα παιδιά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους από τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Επιπλέον η έναρξη του θηλασμού από την πρώτη ώρα μετά την γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού μέχρι και 45%.

Ο μητρικός θηλασμός υποστηρίζει επίσης τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού αυξάνοντας μέχρι και 7,5 μονάδες τον δείκτη IQ και βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή του.

Στo πλαίσιo ενίσχυσης και ενημέρωσης για την σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα η Δ/νση Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής μέριμνας Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου-Τμήμα Μαιευτικό και Γυναικολογικό οργανώνει εκδήλωση για το μητρικό θηλασμό το Σάββατο στις 14-12-2013 από τις 10:00 πμ έως και τις 15:00 μμ στην πλατεία Μιαούλη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ενημέρωση για το μητρικό θηλασμό και  διανομή έντυπου υλικού για τον σωστό τρόπο θηλασμού καθώς και για τα πλεονεκτήματα του.