Καινούργια παυσίπονα που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι αυτά που υπάρχουν σήμερα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις ουσίες που υπάρχουν στο δηλητήριο κάποιων ειδών σκορπιού.

Σύμφωνα με επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ, υπάρχουν πολλά είδη σκορπιού που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, ωστόσο στο δηλητήριό τους υπάρχουν ουσίες με εκπληκτικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του πόνου.

Όπως εξηγεί στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Bryan Fry, το τσίμπημα των σκορπιών που υπάρχουν στην Αυστραλία συνήθως δεν προκαλεί θάνατο, αλλά έντονο μούδιασμα. Το δηλητήριο αυτών ακριβώς των ειδών είναι σημαντική πηγή ουσιών για την  ανάπτυξη νέων παυσίπονων, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον τη χημική σύνθεση του δηλητηρίου που υπάρχει σε πέντε είδη σκορπιών, γεγονός που αλλάζει ριζικά την κατανόηση για τον τρόπο με τον οποίο αυτό έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες.

«Έχουμε ανακαλύψει μια τεράστια σειρά από συστατικά που δεν τα είχαμε συναντήσει ξανά μέχρι σήμερα», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Fry. «Ανάμεσά τους πιστεύουμε ότι θα βρούμε αλληλουχίες που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον πόνο».

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να επιλέξουν έναν αριθμό αλληλουχιών από κάθε ομάδα και να τον χρησιμοποιήσουν σε μια σειρά ερευνών, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς αλληλεπιδρούν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Toxins.