Το αίμα είναι ένα αγαθό που όλοι το έχουμε, όλοι το χρειαζόμαστε, αλλά ούτε πουλιέται ούτε αγοράζεται.

Με αυτές τις λέξεις η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Α.Π.Θ. καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 και ώρες 9.00 με 12:00, στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. στις Σέρρες, στο κτίριο Διοίκησης Αγ. Ιωάννη.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ώρες 9.00 με 12.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 και ώρα 11:00, στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. στις Σέρρες, στο κτίριο Διοίκησης Αγ. Ιωάννη, ο παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης θα μιλήσει για τον εθελοντισμό.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας είναι πάνω από 400.000 μονάδες. Σε κάθε 10 νοσηλευόμενους αρρώστους, οι 2 χρειάζονται μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος.

Κάθε ασθενής με μεσογειακή αναιμία χρειάζεται τουλάχιστον 50 μονάδες αίματος το χρόνο, ενώ κάθε άρρωστος με λευχαιμία χρειάζεται περισσότερες από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων. Μεγάλες ανάγκες έχουν, επίσης, οι τραυματίες από τροχαία ατυχήματα.

Οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται κυρίως από δύο πηγές. Από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ίδιων των αρρώστων όταν το έχουν ανάγκη, και από την εθελοντική αιμοδοσία.

Στόχος, εφικτός και άμεσος, είναι οι ανάγκες σε αίμα να καλύπτονται αποκλειστικά από την Εθελοντική Αιμοδοσία, η οποία σήμερα καλύπτει γύρω στο 40% των συνολικών αναγκών.

Μόνον έτσι μπορεί να ανατραπεί η, ανεπίτρεπτη, σημερινή κατάσταση κατά την οποία η όλη πίεση για ανεύρεση αίματος μεταφέρεται στους συγγενείς και φίλους των αρρώστων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους ίδιους.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία αποτελεί μια έμπρακτη έκφραση ανθρώπινης συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή επικράτηση της βαρβαρότητας.

Το Α.Π.Θ., ως πνευματικό ίδρυμα, πρέπει να αποτελέσει πρωτοπόρο παράδειγμα με τη μαζική συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Συμμετοχή στην αιμοδοσία, η οποία είναι μια ασφαλής διαδικασία χωρίς επιπλοκές, μπορούν να έχουν όλοι και όλες πάνω από 18 ετών που δεν έχουν ειδικά προβλήματα υγείας.