Στην Ιταλία συνεχίζεται η «διαμάχη» για την μέθοδο «Στάμινα». Πρόκειται για αμφιλεγόμενη θεραπεία ασθενών, κυρίως παιδιών, που πάσχουν από σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Βασίζεται στην αφαίρεση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών. Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε εργαστήριο και επανεισάγονται στον οργανισμό.

«Τα παιδιά μας, που υποφέρουν μεταξύ των άλλων από σπάνιες μορφές πάρκινσον, τετραπληγίας και πολλαπλής σκλήρυνσης, παρουσιάζουν βελτίωση», υποστηρίζουν οι γονείς είκοσι έξι μικρών ασθενών, σε συνέντευξη τύπου, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα. Εντελώς αντίθετη είναι η άποψη της επιτροπή επιστημόνων που δημιούργησε το υπουργείο Υγείας της Ρώμης και η οποία τονίζει ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά αποτελέσματα προόδου.

Το Γενάρη η απόφαση της εισαγγελίας

Επιφανείς καθηγητές όπως ο ογκολόγος Ουμπέρτο Βερονέζι, δηλώνουν ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα σαφές επιστημονικό πρωτόκολλο και ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται αβάσιμες ελπίδες. Οι γονείς, όμως, των άρρωστων παιδιών, συνεχίζουν να διαδηλώνουν- και τις μέρες αυτές- έξω από το ιταλικό κοινοβούλιο. Υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αποτελεσματική επίσημη θεραπεία και ζητούν να καλυφθεί, το κόστος της νέας αυτής αγωγής, από το εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας.

Ο φερόμενος ως «πατέρας» της θεραπείας, Ντάβιντε Βανόνι, είναι ψυχολόγος, ο οποίος συνεργάζεται με σειρά ξένων βιολόγων. Η μέθοδος Στάμινα διχάζει την Ιταλία και τις ημέρες των εορτών, ενώ τον Γενάρη αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με την όλη υπόθεση, και η εισαγγελία του Τορίνο.