Η Κανέλα έχει κατά βάση χρησιμοποιηθεί για το άρωμα και την γεύση που μπορεί να δώσει στην μαγειρική, παρόλα αυτά η χρησιμότητά της δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Πολλές είναι οι χρήσεις της ως θεραπευτικό φυτό, καθώς και ως ένα από τα πιο σημαντικά φυτικά συμπληρώματα διατροφής καθώς έχει μια πλειάδα χρήσεων.

 
Η Κανέλα είναι ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, με τις κύριες χώρες παραγωγής να βρίσκονται στην Ασία, ενώ ανήκει σαν φυτό στο γένος Η Κανέλα είναι ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, με τις κύριες χώρες παραγωγής να βρίσκονται στην Ασία, ενώ ανήκει σαν φυτό στο γένος Cinnamomum. Το όνομά της προέρχεται από το υποκοριστικό canna, που σημαίνει ‘’σωλήνας’’ και αναφέρεται στο σχήμα που έχει η Κανέλα όταν αποκόβεται από το φλοιό του δέντρου και στεγνώνει.
 
Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό φυτό, ιδιάιτερα στην κινεζική ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, και συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά φυτά που διαθέτουν για την αντιμετώπιση διαφορών καταστάσεων. 
 
Πολλές αναφορές έχουν γίνει στο όνομα της καθώς επίσης και στην σημαντική θέση που είχε στην αρχαιότητα, καθώς μπορούσε κάποιος να την προσφέρει ως δώρο σε θεούς και σε βασιλιάδες.
 
Ενώ η χρήση της στον ιατρικό τομέα χρονολογείται περίπου εδώ και 5000 χρόνια, όταν είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία της διάρροιας, τις στομαχικές διαταραχές, κακή αναπνοή, και άλλα πεπτικά προβλήματα, καθώς και για την ανακούφιση από την ανορεξία, την ναυτία, και τις κράμπες, ενώ ταυτόχρονα πολλοί ήταν και εκείνοι που την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση  των δαγκωμάτων από φίδια, το κοινό κρυολόγημα, καθώς και για προβλήματα με τα νεφρά μεταξύ  άλλων.
 
Όσον αφορά την σύστασή της μέσα από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η Κανέλα είναι ένα φυτό που περιέχει πάνω από 80 συστατικά στην σύνθεση της, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του δέντρου.

Οι πολυφαινόλες που διαθέτει η Κανέλα φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης και τον ρυθμό του μεταβολισμού των λιπιδίων και μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της φλεγμονής σε κυτταρικές καλλιέργειες. Επίσης είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο, το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας, φυτικές ίνες, σίδηρο καθώς και ασβέστιο.