Ο γαστρικός βηματοδότης είναι το νέο όπλο που υπόσχεται να κερδίσει τη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία.

Η συσκευή που εμφυτεύεται στο τοίχωμα του στομάχου κατορθώνει την απώλεια βάρους μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.

Το Intrapace, όπως λέγεται η συσκευή που έχει κατασκευαστεί από αμερικανική εταιρεία και πήρε πριν από λίγο καιρό το πράσινο φως για χρήση και στις χώρες της Ε.Ε., αποτελείται από ένα διεγέρτη κι έναν ανιχνευτή, κατά τα πρότυπα του βηματοδότη της καρδιάς.

Τα δύο ηλεκτρόδια εμφυτεύονται από τον χειρουργό στο τοίχωμα του στομάχου. Οταν ο ασθενής τρώει ή πίνει, ο διεγέρτης αρχίζει να στέλνει μικρής έντασης ηλεκτρικές ωθήσεις.

Δεδομένου ότι η όρεξη ελέγχεται εν μέρει από τα σήματα που εκπέμπονται στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων που βρίσκονται γύρω από το στομάχι, η συγκεκριμένη τεχνική «κοροϊδεύει» τα δύο αυτά όργανα δίνοντας ψεύτικη αίσθηση κορεσμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο ασθενής να χορταίνει πιο γρήγορα απ' ό,τι συνήθως, οπότε και να τρώει λιγότερο.

Οι ασθενείς στους οποίους έχει δοκιμαστεί ήδη ο γαστρικός βηματοδότης κάνουν λόγο για «γαργαλητά» στο στομάχι, αλλά τίποτα δυσάρεστο, όταν αυτός λειτουργεί. Μέχρι στιγμής το Intrapace έχει εμφυτευτεί σε 65 παχύσαρκους, οι οποίοι τον έχουν τουλάχιστον ένα χρόνο και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη χάσει το 20% του βάρους τους χωρίς να το ξαναπάρουν.

Η μπαταρία αυτού του βηματοδότη έχει αυτάρκεια γύρω στα πέντε χρόνια, ωστόσο είναι στο χέρι του ασθενούς αλλά και του θεράποντα ιατρού του να αποφασίσει πόσο θέλει να αφήσει τη συσκευή να του ελέγχει την όρεξη. Ενα ακόμα θετικό αυτής της συσκευής είναι ότι χάρη στον ανιχνευτή της μπορεί να καταγράψει τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς αλλά και το κάθε πότε γυμνάζεται, και να αποστέλλει τα δεδομένα αυτά στον υπολογιστή του γιατρού μέσω τεχνολογίας wi-fi!

Προς το παρόν η συσκευή αυτή θα χρησιμοποιείται από ειδικά κέντρα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Το κόστος της εμφύτευσης υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 14.000 με 16.000 ευρώ.