Εννέα γυναίκες στη Σουηδία υποβλήθηκαν σε επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας από ζώσες συγγενείς τους, στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ματς Μπράνστρομ, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκότενμπεργκ, ελπίζει ότι η τεχνική θα βοηθήσει τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν διαθέτουν μήτρα, είτε εκ γενετής είτε έπειτα από υστερεκτομή.

Η μεταμόσχευση δεν έγινε για να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν με φυσικό τρόπο, καθώςη νέα μήτρα δεν συνδέθηκε με τις σάλπιγγες, αλλά όλες διαθέτουν δικές τους ωοθήκες και μπορούν να παράγουν ωάρια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπράνστρομ, πολλές από τις γυναίκες εμφάνισαν περίοδο έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νέες μήτρες είναι υγιείς και λειτουργούν φυσιολογικά.

Γι’ αυτό και σύντομα θα αρχίσουν οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ουγγαρία, αλλά η όλη έρευνα είναι πιο προχωρημένη στη Σουηδία.

Οι εννέα γυναίκες λαμβάνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψουν τα μοσχεύματα, αλλά η μεγαλύτερη αγωνία των ερευνητών είναι αν οι νέες μήτρες θα αντέξουν μια εγκυμοσύνη, καθώς το μέγεθος τους θα αυξηθεί από αυτό ενός αχλαδιού σε αυτό ενός πεπονιού.