Τη μουσικότητα του λόγου εισάγει σε ένα βιωματικό σεμινάριο ψυχοθεραπείας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου "Μουσικοθεραπεία: Μουσική-Ψυχή-Σώμα", η δραματοθεραπεύτρια- επιστημονική συνεργάτης της Μονάδας Εφήβων της Γ' Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Αριστέα Αρσενοπούλου.

"Πρόκειται για μία καινούρια πειραματική δουλειά που έχει να κάνει με τον τρόπο αφήγησης. Η αφήγηση δεν είναι πάντα η ίδια. Π.χ. αλλιώς αφηγείται την ιστορία του χωρισμού κάποιος που μόλις έχει χωρίσει και αλλιώς την αφηγείται ύστερα από έναν χρόνο. Διαφορετικά είναι τα συναισθήματά του στην αρχή και κατά συνέπεια η χροιά της φωνής και ο ρυθμός του λόγου και διαφορετικά όταν περάσει ο χρόνος και ο θεραπευόμενος αρχίζει να φωτίζει και άλλες πλευρές του χωρισμού βγάζοντας στην επιφάνεια άλλα συναισθήματα που φαίνονται από τον ρυθμό του λόγου. Ο ρυθμός και η μουσικότητα του λόγου έχει σημασία στο να διακρίνουμε τις αλλαγές και να βοηθήσουμε τον θεραπευόμενο" εξηγεί η κ. Αρσενοπούλου.

Παράλληλα, αναφέρεται στη δραματοθεραπεία, η οποία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας αξιοποιώντας όλα τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο θέατρο, όπως η γραφή του σεναρίου, η σκηνογραφία, ο φωτισμός, η σκηνοθεσία, η υποκριτική.

"Στη δραματοθεραπεία, το πρόβλημα του θεραπευόμενου αντιμετωπίζεται μέσα σε μία ομάδα. Αν, για παράδειγμα, ο θεραπευόμενος έχει πρόβλημα με τη μητέρα του κάνουμε ένα θεατρικό έργο για τις μητέρες, όπου δημιουργούνται και οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παίζοντας τους ρόλους δημιουργείται αυτό που λέμε θεατρική απόσταση. Χωρίς να διαλύονται οι άμυνές του, ο θεραπευόμενος λέει πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε να πει. Κι αυτό συμβαίνει γιατί αυτά που λέει στη διάρκεια της δραματοθεραπείας δεν τα λέει ο ίδιος, άλλα αυτός τον οποίο υποδύεται στο ρόλο του. Έτσι, επέρχεται η θεατρική κάθαρση. Μέσω της θεατρικής απόστασης, ο θεραπευόμενος αποστασιοποιείται και μπορεί να δουλέψει βαθιά τα προσωπικά του θέματα και να λειτουργήσει αυτό ως πρόληψη αλλά και ως δημιουργική θεραπεία" προσθέτει η κ. Αρσενοπούλου.

Το τριήμερο επιστημονικό συμπόσιο, με τίτλο "Μουσικοθεραπεία: Μουσική-Ψυχή-Σώμα", διοργανώνεται από σήμερα έως τις 19 Ιανουαρίου από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ προκειμένου να αναδειχθεί η αναγκαιότητα αναβάθμισης του εκπαιδευτικού επιπέδου της μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα.
   
Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται διαλέξεις, παρουσιάσεις περιπτώσεων, βιωματικά εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια και διεπιστημονικές συζητήσεις με Έλληνες και ξένους εισηγητές, καταξιωμένους στο χώρο. Τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του συμποσίου αφορούν τη μουσική, την ψυχή και το σώμα, μέσα από το πρίσμα της μουσικοκεντρικής προσέγγισης, της μουσικοθεραπείας, της τεχνικής Αλεξάντερ, της δραματοθεραπείας και της θεραπείας μέσω κίνησης.