Δωρεάν εξετάσεις για τον χρόνιο πόνο, ο οποίος ταλαιπωρεί τρία εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, κλείνοντας ραντεβού με ένα τηλεφώνημα στη Γραμμή Πόνου (2118000165).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία και οι εξετάσεις θα γίνονται από 150 εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (ορθοπαιδικoί, νευρολόγοι, φυσίατροι, ρευματολόγοι).

Ο πόνος είναι μια σωματική προστατευτική αίσθηση, η οποία, όμως, όταν χρονίσει, οδηγεί στην απραξία, στην κοινωνική απομόνωση και τελικά στην φαρμακευτική εξάρτηση. Χρόνιος πόνος είναι αυτός που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες,ενώ ο οξύς ή μικρής διάρκειας πόνος, είναι σαφώς προστατευτικός και προειδοποιεί το άτομο για κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού του. Ο πόνος πρέπει να θεραπεύεται παράλληλα με την αιτία που τον προκαλεί, αλλά και ακόμη όταν η αιτία δεν είναι δυνατόν να θεραπευτεί.

 Ένα επίθεμα απαλλάσσει από τον πόνο για τρεις μήνες

Ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και αναλγητικών ήταν η μέχρι σήμερα προτεινόμενη θεραπευτική λύση. Στις μέρες μας κυκλοφορούν επιθέματα καψαϊκίνης τα οποία, ύστερα από μια ώρα χρήσης, απαλλάσσουν για τρεις μήνες από τον πόνο. Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που περιέχει η κόκκινη πιπεριά, η οποία ήταν γνωστή από την εποχή των Μάγια.

"Το πρόβλημα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ότι σε χρόνια χορήγηση για την αντιμετώπιση του πόνου, έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Άρα, τίθενται το ερώτημα: μήπως σε τέτοιες καταστάσεις μια στοχευμένη τοπική και αποτελεσματική αναλγητική θεραπεία θα αποτελούσε μια πιο εύκολη και ασφαλή θεραπευτική λύση; Στις μέρες μας, οι δυνατότητες της θεραπευτικής φαίνονται σημαντικά βελτιωμένες. Και αυτό χάρη στη σύγχρονη φαρμακολογία, η οποία συνδυάζει εντυπωσιακά τα ευρήματα της μοριακής βιολογίας με αυτά της τεχνολογίας αιχμής.

Παράλληλα, όμως, η θεραπευτική επανεξετάζει τις παλαιές, τεκμηριωμένες από τη μακροχρόνια εμπειρία, θεραπείες και προσπαθεί να τις ερμηνεύσει και να βελτιώσει την απόδοσή τους. Μια τέτοια προσπάθεια βασίζεται στην καψαϊκίνη που περιέχει κόκκινη πιπεριά [...]. Εκτός από την κόκκινη πιπεριά, που αποτελεί ισχυρότατο αναλγητικό, άλλα παραδείγματα γνωστών αναλγητικών φαρμάκων που προήλθαν από φυτά είναι η ασπιρίνη, που προέρχεται από την ιτιά, αλλά κυρίως το όπιο, ισχυρό αναλγητικό φάρμακο, που προήλθε από την παπαρούνα" επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία ρευματολόγος Αχιλλέας Γεωργιάδης.

Τα είδη του χρόνιου πόνου

Υπάρχουν πολλά είδη χρόνιου πόνου. Ο πιο συχνός είναι ο νευροπαθητικός, δηλαδή ο πόνος που οφείλεται σε κάποια βλάβη μιας περιοχής του νευρικού συστήματος. Πιο περίπλοκος, όμως, είναι ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, δηλαδή αυτός που εντοπίζεται στα περιφερικά νεύρα.

"Οι εκτιμήσεις για τον χρόνιο πόνο, με βάση τα διεθνή δεδομένα, αναφέρουν ότι από αυτόν πάσχει περίπου το 30% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών. Παραδείγματα τέτοιου είδους πόνου αποτελούν: η χρόνια οσφυαλγία, η χρόνια ισχιαλγία,το αυχενικό σύνδρομο,η διαβητική νευροπάθεια, η χρόνια οστεοαρθρίτιδα των γονάτων,η μεθερπητική νευραλγία, ο καρκινικός πόνος, ο μετεγχειρητικός πόνος κ.ά. Η θεραπεία όλων αυτών των επώδυνων συνδρόμων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι εάν κάποιος χρησιμοποιήσει όλες τις υπάρχουσες θεραπείες, ακόμη και σε συνδυασμούς, τότε θα κατορθώσει να βελτιώσει μόνο το 50% του πόνου, στο 50% των ασθενών" εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Στατιστικές δείχνουν ότι άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο, είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης και αδυναμία ελέγχου του άγχους.

Επιπλέον:

   * Άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελίξουν έναν οξύ πόνο σε χρόνιο. Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, με δεδομένο ότι η οικονομική ανασφάλεια και η ανεργία συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη.

* Η πιο συχνή μορφή χρόνιου πόνου είναι αυτή που χαρακτηρίζει τη χρόνια οσφυαλγία, μια νόσο από την οποία πάσχει το 1/3 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών.

Οι στατιστικές λένε ότι μόνο το 40% από αυτές έχουν κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, ενώ το 30% από αυτές οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια. Ο ασθενής αυτός παρουσιάζει κλινικά, πλην της έντονης οσφυαλγίας: αϋπνίες, ανορεξία, αίσθημα χρόνιας κόπωσης, ευερεθιστότητα, χρόνιο άγχος και πολλά άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα, με τελικό αποτέλεσμα την προοδευτική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής του.